Een goede hosting provider kiezen, hier let je op

Wanneer ik een website voor je bouw dan schaf je zelf hosting aan, net als je domeinnaam. Zo is je website 100% van jou en zit je aan niemand vast.

Na aanschaf van je domein en hostingpakket stuur je mij de login gegevens toe van je provider en neem ik het van je over.

Maar met zoveel hosting bedrijven is het wel lastig kiezen

Ik heb met heel wat providers kennis mogen maken. Daarom deel ik mijn favorieten me je (Vimexx!) en de punten waarop je moet letten bij het kiezen van een hosting provider.

???? Domeinnaam vergeven? Wees creatief

Je domeinnaam is de naam + de extensie waarmee je online te vinden bent.

In mijn geval is https://laylaverbeek.com het volledige webadres (de URL) die verschijnt wanneer je mijn domeinnaam (laylaverbeek.com) in je browser typt.

Ben je op Nederland gericht dan zul je een .nl extensie willen. Ga je internationaal dan verkies je waarschijnlijk een .com. Maar er zijn veel meer extensies beschikbaar: .studio, .online, .media, .nu etc. 

Het is niet per sé nodig, maar wel handig: zowel je domeinnaam als hosting onderbrengen bij dezelfde partij. Op die manier heb je slechts één aanspreekpunt die alles kan overzien. 

Je kunt de beschikbaarheid van domeinnamen en extensies checken op de website van je hostingprovider. Voor enkele euro’s heb je er al een.

Wacht na zo’n check niet te lang met aankoop! Wanneer jouw domeinnaam commercieel interessant is voor bedrijven in jouw branche dan kan het gebeuren dat het domein enkele uren na jouw check ‘opeens’ opgekocht wordt. Het wordt vervolgens ter overname aangeboden aan een bedrag dat tientallen of soms zelfs honderdmaal (!) zo hoog ligt… ???? 

Welke domeinnaam je ook kiest:

✔️ Ga voor iets tijdloos

✔️ Hou het kort en zorg dat het makkelijk te onthouden is

✔️ Zorg dat het goed leesbaar is, maar gebruik bij voorkeur geen koppelteken

✔️ Ben je internationaal gericht? Kies dan een naam die ook andere talen memorabel is en makkelijk uit te spreken (en geen gekke vertaling oplevert) 

✔️ Bevat het een belangrijk SEO zoekwoord? Top, dit komt dit je ranking zeker ten goede, maar het is niet per sé nodig voor een goede zichtbaarheid in Google.

???? Goed bereikbare technische support: directe chat of telefonisch

Is hosting en de techniek aan de achterkant van je website iets wat je ingewikkeld vindt en waar je zo min mogelijk mee te maken wil hebben? Dan is een goede klantenservice essentieel.

Dat merk je niet meteen bij aankoop of wanneer alles goed loopt, maar wel wanneer er zich een probleem voordoet. 

Dan wil je het snel opgelost zien. Liefst met uitleg in ‘normale mensen taal’ en een medewerker die problemen voor je fixt. Direct contact met de klantenservice is dan een must (zeker wanneer je zelf niet zo technisch bent). 

Ga voor een grotere webhosting partij met een uitgebreide klantenservice. Eentje die via chat of telefoon bereikbaar is – ook in het weekend.

Live chat welteverstaan(!) Sommige hostingbedrijven bieden een chatfunctie aan maar hebben er de capaciteit niet voor. De chat wordt pas uren later beantwoord. Of er wordt opgevolgd per e-mail (waardoor je alsnog een halve dag aan het wachten bent) – frustrerend!

Support per e-mail vergt niet alleen meer tijd en geduld omdat je moet wachten op antwoord, het kan ook extreem verwarrend zijn – zeker bij complexe problemen. Vaak ontvang je een reactie met technische uitleg die meer vragen oproept dan antwoorden geeft.

???? Kies het juiste hosting pakket

Bevat jouw site heel veel beeldmateriaal of trek je dagelijks veel bezoekers naar je website? Dan heb je een pakket met veel opslagruimte nodig

Een pakket met meer opslagruimte levert ook meer CPU cores (processorchip) en RAM (werkgeheugen), wat de snelheid van je site allemaal ten goede komt.

Een snelle laadtijd zorgt er voor dat: 

✔️ bezoekers langer op jouw website blijven

✔️ een plezierige ervaring hebben

✔️ zich sneller inschrijven of contact met jou opnemen en last but not least

✔️ het is ook van invloed op je ranking in Google

Laaaaaangzaaaaaam laaaadende websites zijn gewoon irritant! Bezoekers klikken als snel weg. Je verliest ze aan een concurrent die wel een snelle website heeft. 

Zorg dus voor een goede basis door het juiste hosting pakket te kiezen, afgestemd op wat jouw site nodig heeft. 

Een goedkoop budget pakket met 2 GB aan webruimte is misschien prima voor een hobby site of een one-pager die nauwelijks bezoekers trekt. Het is niet afdoende voor een professionele bedrijfswebsite met veel beeldmateriaal, een webshop en/of veel bezoekers.

Kies je als fotograaf dus voor budget hosting, dan zullen jouw pagina’s met fotogalerijen traag laden. En heb je een homepage met video in de header dan kan het secondenlang duren voordat deze afspeelbaar is.

Met de kanttekening dat de oorzaak van een trage website niet altijd bij de hostingpartij ligt. Ik zie veel trage sites die slecht gebouwd zijn, ontelbaar veel plugins bevatten en niet geoptimaliseerd zijn. Je zult daar dan eerst mee aan de slag moeten.

Bevat jouw site straks honderden foto’s van hoogwaardige kwaliteit? Of wil je een webshop? Kies een pakket met minimaal 10GB RAM opslag.

Je krijgt dan alles wat je nodig hebt: een gratis SSL-certificaat (zodat je website beveiligd is met een https:// verbinding), een vlotte laadtijd, server caching en voldoende ruimte. 

Je hoeft overigens niet meteen voor de allerduurste optie te gaan. Je kunt je hosting pakket op ieder moment upgraden.

???? Voorkom verrassingen: check de prijzen bij hernieuwing van het pakket

Wees er alert op dat veel hostingproviders je binnenhalen met speciale kortingen op de normale prijs

Je zal de eerste niet zijn die met een aantrekkelijke korting wordt binnengehaald, waarna je ineens het dubbele moet betalen zodra de kortingsperiode voorbij is ????

Vaak gaat je vernieuwde abonnement ook nog eens automatisch in en zit je er weer voor een tijdje aan vast. Goed checken dus.

Selecteer bij het kiezen van een hostingpakket dus niet alleen op de instapprijs. Let ook op de prijs bij vernieuwing van het pakket. Zo voorkom je onaangename verrassingen.

???? Domeinnaam en hosting bij voorkeur bij dezelfde partij

Verschillende hostingpartijen werken met verschillende systemen. Heb je alles bij dezelfde provider ondergebracht, dan heeft de klantenservice volledig overzicht. 

Ze kunnen het van je overnemen wanneer je hulp nodig hebt. Of je verwijzen naar een handleiding die uitlegt hoe hun systeem in elkaar zit, waar je iets kunt vinden, en die je stapsgewijs toont hoe je het probleem zelf kunt oplossen.

Desondanks kan er een goede reden zijn om je domeinnaam bij een andere provider onder te brengen. Bijvoorbeeld wanneer een specifieke domein extensie niet beschikbaar is bij de provider van voorkeur. 

???? Overstap service

Heb je al een website en wil je verhuizen naar een andere hosting provider? Veel providers bieden een overstapservice aan waarin zij de overstap voor jou regelen.

In sommige gevallen is dit een betaalde service, maar vaak is het gratis bij afname van je hostingpakket. Check of er aan het verhuizen van je domein en je zakelijke e-mail extra kosten verbonden zijn. Dit zit niet standaard in een verhuisservice inbegrepen.

Zoek op de site van het hostingbedrijf naar ‘overstapservice’ of Google: “naam van de nieuwe hostingprovider + overstapservice + verhuisservice” ????

???? Buitenlandse publiek? Ga voor hosting met CDN / Cloudflare

Kies bij voorkeur voor een hostingpartij met servers die dicht bij jouw publiek staan. De locatie van de server is namelijk van invloed op hoe snel jouw site voor hen laadt. 

Richt jij je met je bedrijf op Nederlanders en Belgen, dan zit je dus goed met Nederlandse hosting of buitenlandse hosting met servers in Nederland. 

Als je een internationaal publiek wilt bereiken, ga dan voor een hostingpakket met een CDN (Content Delivery Network). 

Een CDN laadt de inhoud van jouw website – inclusief je afbeeldingen en video – vanaf serverlocaties over de hele wereld en kiest de server die het dichtst bij een bezoeker staat. Cloudflare is een welbekende, met gratis en betaalde variant.

Een CDN helpt overigens niet alleen met snel laden wereldwijd, het beschermt je site ook tegen spammers en hackers. Win-win dus!

???? SERVER-SIDE CACHING

Caching is één van de belangrijkste instrumenten die het laden van pagina’s razendsnel maakt. Caching is mogelijk in de browser en op de webserver. Sommige hostingpakketten leveren server caching, wat je website een snelheidsboost geeft. 

Een MacBook Air uitgeklapt bovenop een poef.

???? Ik heb goede ervaringen met de volgende hosting bedrijven:

VIMEXX (NL)

Goede, betaalbare en degelijke Nederlandse hosting, en mijn persoonlijke favoriet. Zeven dagen per week support via live chat en uitgebreide pakketten met snelle laadtijden. Gratis overstapservice vanaf het Plus hostingpakket. 

Kies je voor shared hosting, ga dan voor het Plus, Compleet of Maximaal pakket. 

Vimexx voorziet tevens in VPS pakketten die door Vimexx worden onderhouden en beveiligd. Jouw data wordt opgeslagen in Nederland. Er is ook Belgische hosting beschikbaar.

Bekijk Vimexx hosting pakketten

A2 HOSTING (EN)

Uitgebreide klantenservice met live chat, die op ieder moment van de dag beschikbaar is. Heel fijn, mits communicatie in het Engels geen belemmering voor je is.

Met wereldwijde servers, ook in Nederland.

Bekijk A2 hosting pakketten

FLYWHEEL (EN)

De duurste optie, maar daar krijg je maatwerk voor terug en een heleboel extra’s. 

Deze premium hosting is aan te raden voor grotere, zwaardere en complexere websites en bedrijven. Is €25 – €50 website hosting per maand een klein bedrag voor jou? Dan kan ik je ze van harte aanbevelen. Vanwege alle extra’s die je standaard ontvangt en het maatwerk wat geleverd wordt.

Flywheel biedt razendsnelle hosting aan en is gespecialiseerd in WordPress. Hun servers zijn daar helemaal op afgestemd. 

Je deelt je serverruimte met niemand anders, wat leidt tot betere prestaties en beveiliging. Ook zijn er extra veiligheidslagen aan de server toegevoegd en ze helpen je gratis wanneer je toch wordt gehackt of geïnfecteerd bent met malware.

De klantenservice helpt je niet alleen wanneer je een probleem hebt: ze geven advies en denken met je mee over allerlei WordPress gerelateerde zaken, zoals het verbeteren van je snelheid. 

Flywheel voorziet niet in e-mail, dus je kunt geen zakelijk e-mailadres bij hen aanmaken – iets wat bij bovenstaande providers wel kan en gratis is. 

Een zakelijk Google e-mailadres is in dat geval een goede optie, zeker gezien de extra functionaliteiten die je erbij krijgt. Dat kost je circa €6 per maand extra.

Bekijk Flywheel hosting pakketten

Twijfel je?

Hosting is één van de eerste dingen die we bespreken wanneer ik voor je aan de slag ga. Tijdens onze Startsessie help ik je om de juiste keuze te maken, zodat je een goede basis hebt voor jouw (toekomstige) website

Artikel delen

ciao, ik ben

LAYLA

WORDPRESS WEBDESIGNER & DIVI SPECIALIST