blog: inspiratie & tips

Waarom een WordPress Divi website de juiste keuze is voor creatieve ondernemers

WordPress en Divi zijn beiden geweldige keuzes voor creatieve ondernemers die een professionele website nodig hebben.

Ik heb zeer bewust gekozen voor deze combi en leg je graag uit waarom ik ze ook aanraad voor jouw website.

WordPress kent een aantal voordelen t.o.v. populaire alternatieven zoals Squarespace en Wix.

Jouw WordPress website is 100% van jou

Pardon? Natuurlijk is mijn website van mij! zul je denken. Maar is dat wel zo?

Veel mensen beseffen het niet, maar dit is dus niet het geval wanneer je bijvoorbeeld voor Squarespace en Wix gaat. Beiden zijn populair onder fotografen en bloggers, maar het zijn gesloten platformen die je geen volledige controle geven over jouw site en je data. Je “huurt” je site als het ware. Dat merk je bijvoorbeeld als je bij ze weg wilt en je site elders wilt onderbrengen. Of wanneer je wilt overstappen naar andere webhosting, want ook daar heb je niets over te zeggen.

Zo kun je bij Squarespace en Wix niet zomaar je site exporteren wanneer je wilt verhuizen naar een nieuw platform. En dat is belangrijk, omdat het betekent dat je nooit echt je hele website en alle data “bezit”. Video- en audioblokken, voorpagina, blog- en productpagina’s: het zijn onderdelen die je niet kunt exporteren. Wil je van platform veranderen dan kun je je site dus niet zomaar meenemen. Gebruik je WordPress dan bezit jij daadwerkelijk alle gegevens en heb je er volledige controle over.

WordPress is open source en niet voor niets het populairste content managementsysteem ter wereld. Ruim één derde van alles websites draait erop. Zowel kleine ondernemers als grote reuzen maken er gebruik van. Dat betekent dat er enorm veel ontwikkeld wordt voor WordPress. Voor iedere behoefte is dus een oplossing beschikbaar.

In gesloten platformen ben je beperkt in wat je kunt. Veel mensen kiezen voor Squarespace, Weebly of Wix vanwege gebruiksgemak. Maar daar tegenover staat dat je minder flexibel bent en geen volledige controle hebt over alle onderdelen van je site.

Vind je SEO/zoekmachine optimalisatie heel belangrijk en wil je daar extra op inzetten? Wil je een site die kan doorgroeien met jouw bedrijf? Heb je behoefte aan specifieke functies? Wil je een uniek design, volledig op maat? Kies dan voor WordPress!

Wil je écht aan niemand vastzitten en je website in eigen beheer hebben, schaf dan zelf hosting en domein aan bij een gerenommeerd hostingbedrijf dat goed bereikbaar is (chatfunctie of telefonisch!) en optimale service verleent. Bespaar niet op je hostingpakket, het is de basis van een goed functionerende website.

Wil je een online webshop om je prints, werk en cursussen te verkopen? Dan zit je goed met WordPress!

Met Squarespace of Wix ben je beperkt in je opties. Binnen de shopfunctie van Squarespace zelf kun je iDeal niet integreren. Mensen zullen dus met creditcard of Apple Pay moeten betalen. Je komt dan in een duurder Squarespace maandabonnement voor e-commerce terecht. En je betaalt extra transactiekosten aan Squarespace bovenop de normale verwerkingskosten voor creditcards.

Wel kun je een Shopify betaalbutton plaatsen waaraan je Mollie kunt koppelen om iDeal betalingen mogelijk te maken. Voor die betaalbutton sluit je dan een apart abonnement af bij Shopify. Je zit je dus vast aan deze platformen en aan maandabonnementen en je shop is niet 100% van jou.

In WordPress voeg je een shopfunctie toe met Woocommerce. Dit is gratis en je kunt er o.a. iDeal aan hangen, ApplePay, Klarna en zelfs het Belgische Bancontact, wat weer fijn is als je ook de Zuiderburen wilt bereiken. Dit doe je door Mollie te integreren in je website, samen met Woocommerce. Je kunt Mollie ook koppelen aan je facturatieprogramma’s; wel zo handig! Je betaalt per geslaagde transactie een klein, gangbaar bedrag. Integratie van Mollie is gratis.

De voordelen van een WordPress site gebouwd met Divi

Je zit met Divi niet vast aan je website bouwer!

Het mag gek klinken uit de mond van een webbouwer, maar het is toch goed om te beseffen dat dit niet geldt voor een prachtige website die volledig gecodeerd is. Je bent dan afhankelijk van je webdeveloper of het webdesign bureau.

Niets zo frustrerend dan telkens aan te moeten kloppen voor een wijziging in design of het maken van een nieuwe pagina. Wanneer jouw developer daarvoor opnieuw in de code moet duiken, lopen de kosten snel op. Met een WordPress Divi website en met platformen als Squarespace en Wix heb je hier geen last van.

Met WordPress en Divi zit je goed. Beiden zijn gebruiksvriendelijk zodat je makkelijk zelf aanpassingen kunt doorvoeren.

Heb je toch hulp nodig, dan zit er in iedere uithoek wel een WordPress specialist! Veel van hen kunnen ook overweg met Divi. Het is niet voor niets één van de populairste thema’s ter wereld. Dat heeft ook als voordeel dat er enorm veel documentatie beschikbaar is online. Google je vraag + Divi + Elegant Themes en je bent op de goede weg!

Je kunt natuurlijk ook gewoon bij mij aankloppen 😉 Naast complete website pakketten bied ik Divi hulp aan uurtarief voor kleinere klussen.

Divi is één van de populairste thema’s en krijgt doorlopend updates

Het voordeel daarvan is dat je niet het risico loopt dat je na verloop van tijd blijft zitten met een theme dat niet langer doorontwikkeld wordt. Dat brengt namelijk een enorm veiligheidsrisico met zich mee.

Daarnaast kan een verouderd theme conflicten geven met nieuwe versies van WordPress en essentiële software zoals je plugins en webshop.

Elegant Themes is het ontwikkelingsteam achter Divi, zij zijn ontzettend actief. Regelmatig worden nieuwe functies gelanceerd waarmee Divi zich continu blijft doorontwikkelen.

The Sky is the Limit met het Divi theme en visual builder

Ja echt, met WordPress en Divi zijn de design mogelijkheden eindeloos. De enige limiet ben je zelf!

Het probleem met veel andere thema’s is dat de lay-out beperkingen heeft. Als creatief ondernemer wil je vaak toch net even iets anders en heb je oog voor detail.

Divi geeft je de mogelijkheid om alles te veranderen, zonder dat daar enige vorm van code aan te pas komt. Zelf duik wel regelmatig de code in om het net nog wat meer te customizen, te stroomlijnen en perfectioneren maar het is in principe niet nodig.

Verder heeft Divi superieure functionaliteiten. Ik ben erg fan van de animatie functies in Divi en de transformatie opties, waarmee je prachtige effecten creëert die diepte en speelsheid aanbrengen in het design. Je kunt je afbeeldingen, titels en grafische elementen ermee tot leven laten komen.

Ook zijn er talloze mooie templates beschikbaar voor Divi. Kant-en-klare website lay-outs die je kunt voorzien van je eigen branding, teksten, afbeeldingen en video. Je kunt ze verder customizen en volledig aanpassen aan jouw wensen. Voor beide opties bied ik een pakket aan, mocht je dit uit handen willen geven.

En de tegenargumenten?

Wat WordPress betreft zijn die er eigenlijk niet! Voor ieder mogelijk tegenargument wat ik kan bedenken is namelijk een goede oplossing paraat. Laat ik er één noemen: het onderhoud en updaten van je website.

Met Webflow, Wix, Weebly en Squarespace hoef je je geen zorgen te maken over updates of onderhoud. Dit wordt voor jou geregeld en dat is natuurlijk fijn. Gebruik je WordPress dan moet je dit zelf doen. Maar je kunt het natuurlijk ook gewoon uit handen geven aan een professional die weet wat ‘ie doet. Diegene maakt dan ook nog eens off-site backups, iets waar Squarespace bijvoorbeeld niet in voorziet. En wanneer er iets misgaat heeft dat natuurlijk grote gevolgen voor je business.

Dan de ‘tegens’ met betrekking tot Divi.

Divi is traaaag… oja?

Omdat Divi een theme en Visual Builder in één is en het zoveel kan, is het een zwaarder thema. Er zijn zeker lichtere thema’s op de markt, maar dan ben je vaak beperkt qua functies, gebruiksgemak en design. En wanneer je site volledig custom coded is, zal deze absoluut sneller zijn. Maar als je zelf geen coder bent dan zit je dus wel vast aan die ene webdesigner.

Als je echter weet hoe je Divi moet gebruiken en hoe je de site optimaliseert, dan valt het allemaal enorm mee en behaal je goede laadtijden.

Je kunt prima laadtijden behalen van 1-3 seconden; waarmee jouw site tot de snelste websites ter wereld behoort. Ik heb het dan over een site met meerdere pagina’s, shared hosting pakket, en gemiddeld tot veel afbeeldingen; bijvoorbeeld een fotografieportfolio.

Het is cruciaal om het juiste hostingpakket voor je website aan te schaffen. En wanneer je afbeeldingen of video gaat toevoegen, dan moet je deze altijd optimaliseren en oud beeldmateriaal opruimen.

Ook moet je WordPress, Divi en de plugins doorlopend blijven updaten en zorgen voor backups. Vind je dit lastig of denk je er gewoon niet aan om dit te doen, dan kun je een Service Plan bij mij afnemen. Better safe than sorry! Het gaat immers om je business.

Wisselen van thema is lastig wanneer je Divi gebruikt: stiekem valt dat reuze mee!

Wanneer je het Divi bouwsysteem gebruikt produceert dit bepaalde shortcodes waar een ander theme niks mee kan. Dat doen soortgelijke visuele bouwsystemen ook. Daar merk je niets van zolang je ze gebruikt, maar als je ooit naar een ander systeem wilt overstappen dan blijven die Divi shortcodes zichtbaar. Die zou je dan handmatig moeten verwijderen.

Gelukkig is er een plugin verkrijgbaar die deze Divi shortcodes voor je opruimt! Ik heb ‘m getest en hij werkt prima.
Die shortcodes zijn overigens alleen van toepassing op je statische pagina’s. Je blog berichten plaats je namelijk in WordPress zelf, met het Gutenberg bouwsysteem dat door en voor WordPress ontwikkeld is.

Die blogartikelen kun je precies laten aansluiten bij het design van je andere pagina’s. Met Divi creëer je namelijk een blogtemplate lay-out wat er voor zorgt dat je (Gutenberg) blog berichten gestyled worden in lijn met je overige (Divi) pagina’s en branding.

Wissel je van thema? Dan verhuis je de content (teksten, afbeeldingen) maar niet die template lay-out, en heb je dus geen last van Divi shortcodes. Overigens is de kans dat je zult overstappen buitengewoon klein, aangezien het Divi thema zo oneindig flexibel is en dus met je mee kan groeien.

De prijs: je betaalt voor kwaliteit, maar Divi is het waard

WordPress is gratis, je installeert de .org versie (i.p.v. WordPress.com). Je hebt dan nog wel hosting en een domeinnaam nodig om online kunnen gaan met je site, daar betaal je een jaarlijks bedrag voor.

Divi is qua theme niet de goedkoopste, maar voor kwaliteit betaal je nu eenmaal wat meer. Het heeft zeer een gunstige prijs-kwaliteit verhouding. Je kunt jaarlijks betalen ($89 per jaar) of Divi in één keer voor het leven afkopen ($249). Je kunt het dan voor zoveel sites gebruiken als je maar wilt en je zit niet vast aan een bepaalde look of template.

Laat je de website door mij bouwen, dan is de Divi licentie voor jouw website inbegrepen wanneer je een Service Plan afneemt; dat scheelt weer.

Kortom: met WordPress en Divi heb je als creatief ondernemer een sterke basis voor jouw website!

Twijfel je nog? Heb je vragen die je graag zou willen bespreken?

Boek een Strategie Sessie met mij!

share!

Afbeelding van wordpress divi webdesigner Layla met laptop op schoot

Ciao!
Ik ben Layla

WordPress Divi webdesigner met een achtergrond in film en de culturele sector.

Jouw website kan zowel mooi & eigenzinnig als effectief zijn!

In mijn blog geef ik je handige tips en inspiratie.

#websites #landingspagina
#webshop
#blog
#seo
#emailmarketing #automatisering
#creatiefondernemer #storyteller

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

meer inspiratie & tips