Je website (re)design voorbereiden met Pinterest 📌

Pinterest is echt een geweldig hulpmiddel om je nieuwe website ontwerp voor te bereiden. 

Start een nieuw Pinterest bord en begin met het pinnen van een moodboard. Dit vormt straks de basis van je huisstijl. Pinterest helpt je ook wanneer je juist weinig inspiratie hebt en ideeën wilt opdoen. 

Succesvol pinnen doe je vanuit een strategie

Pinterest kan een tijdrovende klus worden wanneer je zonder plan pint. Als je ‘zomaar’ gaat pinnen om inspiratie op te doen is de kans groot dat je afgeleid raakt.

Het ene moment pin je een paar mooie lettertypes… het volgende moment dwaal je af naar pins van prachtige vakantieplekken – en ooooh… een pinguïn!

Drie uur later kom je uit je Pinterest bubble met een nieuwe garderobe en een dozijn aan mooie vakantiebestemmingen (maar misschien zegt dit stiekem meer over mij dan over jou! ;))

Ga dus doelgericht aan de slag, pin vanuit een strategie.

Wat is die pin strategie?

Ik pin bij voorkeur op een privébord, zodat de pins die ik maak niet openbaar zichtbaar zijn en dus niet gepind kunnen worden door anderen. 

Deel je bord op in secties 

 • Algehele sfeer / look & feel (incl. je brand shoot foto’s & portfolio items)
 • Kleur
 • Vorm / patroon
 • Typografie (lettertype)
 • Website element (lay-out ideeën)

Ga voor één categorie per keer

Pin daarvoor:

 • alles wat jouw aandacht trekt, 
 • wat je inspireert of 
 • waarvan je denkt dat het zou kunnen werken voor je website. 

Ga vervolgens naar de volgende categorie en herhaal dit proces. Pin van iedere categorie minimaal 30 items en zet jezelf een deadline qua tijd, zodat je niet eindeloos blijft hangen in het oneindige Pinterest inspiratie walhalla.

Voordat je helemaal losgaat met pinnen, upload je eerst een selectie van de persoonlijke foto’s die je gaat gebruiken (in Algemene sfeer). De persoonlijke foto’s van je brand shoot komen dus hier terecht, maar ook je eigen werk. 

Ben je fotograaf of illustrator? Dan is dit de plek om jouw portfolio werk up te loaden. 

Interieurontwerper of architect? Plaats hier foto’s van je projecten.

Persoonlijk pin ik overigens eerst gewoon vrolijk weg, terwijl ik me de inspiratie laat leiden. Pas daarna categoriseer ik die pins, zodat ik kan zien of er gaten in zitten.

Voorbeeld Pinterest moodboard

AlgeHELE sfeer (look & feel)

Ik begin altijd met het vastleggen van de algehele look & feel door eerst enkele persoonlijke foto’s of het werk van de klant te uploaden, dat vul ik aan met alles wat mijn aandacht trekt. Wanneer ik klaar ben met pinnen, creëer ik de verschillende sub-secties / categorieën waar ik de pins in plaats.

Hier is de sectie Algemene sfeer op het bord van een klantenproject. We hebben het bord samen gepind.

Naast persoonlijke portretfoto’s hebben we ook enkele pins vastgezet met sfeerbeelden. Die sfeerbeelden zullen van stockfoto’s komen, we gaan op zoek naar soortgelijke afbeeldingen zoals de pins in het bord.

Rosan is coach / counselor / hypnotherapeut. Ze wil afbeeldingen op haar site die rust uitstralen, en benadrukt dat ze clichébeelden (die vaak gebruikt worden in haar branche) absoluut wil vermijden.

Bomen, paardebloemen en de kleur groen spreken haar aan. Het natuurelement mag er subtiel inzitten maar niet te prominent, het liefst door speelse, haast abstracte natuurbeelden te verkiezen.

Kleur

Nu de visuele sfeer van je site meer vorm krijgt, is het zinvol om de kleuren in de afbeeldingen af te stemmen op het kleurenpalet wat je in gedachten hebt.

Dit is dé test om te zien of die kleuren die jou zo aanspreken matchen bij jouw beeldmateriaal. Je persoonlijke foto’s zijn leidend.

Wist je dat je simpelweg een kleur of kleurcode in de Pinterest-zoekbalk kunt typen? Zo handig! Pinterest retourneert een reeks kleurstalen die je kunt pinnen.

Hier is het kleurgedeelte van het bord.

De lievelingskleur van Rosan is groen en ze houdt ook erg van geel. Beiden zijn hier dus verwerkt. Daarnaast valt de bruine kleur op van de jurk die ze aanheeft op haar portretfoto, dit zou een accentkleur kunnen zijn.

We hebben uiteindelijk het kleurenpalet voor de website sterk vereenvoudigd en een zachte groen als basiskleur gekozen. Met daarnaast wit/wit en een subtielere warme, gebroken wit/grijs toon voor de achtergrond.

Vorm / patroon

De volgende categorie – Vorm / Patroon – kan in eerste instantie ietwat onduidelijk zijn.

 • Hou je van cirkels en haat je vierkanten?
 • Geef je de voorkeur aan harde, strakke lijnen of juist organische vormen?
 • Verkies je minimalistisch en strak? Of toch liever wat speelser? Een grafische, magazine look?
 • Zijn er specifieke vormen die we afzonderlijk kunnen gebruiken, zodat we eenheid creëren in het ontwerp?

Zoek ze op en pin!

Dit is ook een geweldige plek om persoonlijke vormen of patronen te pinnen die je in huis hebt – op kunstwerken, stoffen of kleding.

Zoek ook eens in het Engels: ‘images shapes’ levert bijvoorbeeld een heel ander resultaat op dan ‘afbeeldingen vormen’.

We hebben op het bord van Rosan natuurlijke vormen gepind en nagedacht om deze als grafisch element in te zetten, zoals bijvoorbeeld de geschetste tomaat graphic in de afbeelding links.

Uiteindelijk hebben we in het design geen gebruik meer gemaakt van zulke grafische natuurelementen, omdat Rosan de site echt clean en basic wil houden. De vormen zijn wel terug te vinden in de stockfoto’s op de website. En voor titels is er een strak maar speels grafische lettertype gekozen.

Hier is het vorm-/patroongedeelte op het bord.

Typografie (Lettertype)

Hier pin je alle soorten lettertypestijlen die jou aanspreken. Ik gebruik max. 2 à 3 lettertypes in een ontwerp. We maken samen een selectie op basis van welke lettertypes kunnen samenwerken binnen een design.

De sleutel tot een juiste lettertypeselectie is niet om te starten met een specifiek lettertype in gedachten.

Plaats in plaats daarvan combinaties van lettertypen die in het oog springen en die passen bij de algemene stijl van het project, en bedenk voor jezelf waarom ze werken. Het hoeven niet per sé combi’s te zijn. Zie je een enkel lettertype wat je aandacht trekt? Pin het!

We bespreken je pins tijdens de werksessie. Je hoeft geen kennis van lettertypes te hebben, wees intuïtief – zo bespreken we het ook, aan de hand van jouw voorbeelden.

Hier zijn typografie pins op het bord van Rosan. Ze wil een strak maar speels lettertype, net even wat anders dan wat je gewoonlijk ziet op sites voor coaches / counselors. Ik ben op zoek gegaan naar een modern, grafisch lettertype met speelse inslag wat zachtheid en rust uitstraalt.

Website element (Lay-out ideeën)

Eindig je pin-sessie met website elementen die je inspirerend vindt. Heb je een bepaald element (of idee) gezien op een andere site wat je ideeën geeft voor je eigen design? Maak er een screenshot van en upload het in deze sectie.

Door zoektermen als ‘webdesign’, ‘website lay-out’ ‘landingspagina’, ‘weblay-outs’ en’printlay-outs’ in te typen in de Pinterest zoekbalk, krijg je een trits aan voorbeelden te zien. Richt je op de website elementen die je aantrekken.

Vraag jezelf af waarom het element zo tot jou spreekt:

 • Is het de kleur?
 • Is het de manier waarop het zich in de browser gedraagt?
 • Is het de typografie?
 • Iets anders?

Wat we niet willen doen, is een ontwerpelement van een andere website 1:1 kopiëren, dit simpelweg niet werkt. Wat we wel willen, is begrijpen waarom je iets leuk vindt en die kennis gebruiken om iets nieuws te ontwikkelen wat echt past bij jou en het design.

Het resultaat

Video: Zo maak je jouw Pinterest bord en hou je het privé 

Een privé bord beschermt je tegen het ongevraagd hergebruiken en verspreiden van je werk. Let daar ook op wanneer je andermans werk upload en pint (copyright).

Bij aanmaken van een bord bepaal je of deze openbaar is of privé.
Activeer: Dit bord verborgen houden. In de video laat ik je zien hoe het werkt.

Inspiratie opdoen: zoeken in Pinterest

Begin met het invoeren van relevante zoektermen in Pinterest. Zoek niet op ‘webdesign fotograaf’ of ‘website coach’ ter inspiratie, maar ga zoeken op wat kenmerkend is voor jou en jouw bedrijf. Je krijgt vervolgens een oneindige lijst aan resultaten.

Beelden die kleurvariaties of specifieke combinaties tonen, een bepaalde plek, land of object. Alles kan een inspiratie zijn.

Wat spreekt je aan? Wat trekt je aandacht?

Dat hoeft niet een heel Pinterest beeld te zijn, het kan ook een bepaald element in de afbeelding zijn of een specifieke kleur.

En zo’n element of kleur kan ook de zoekopdracht zijn. Zo kun je zoeken op ‘paardebloem’, of de kleur ‘zeeblauw’.Wees creatief in je zoekopdrachten.

Zoek op een specifieke stijl, of een bepaalde sfeer.

Je kunt je zoekobject ook combineren met een relevante kleur of stijlelement: retro, klassiek, abstract, minimal, barok, nostalgisch, blurry achtergrond, close-up, schets, tekening, kodak, neon, 70ies, of tropisch groen. Datgene wat pas bij jou(w bedrijf) en bij de portretfoto’s die je hebt laten maken.

Je kunt de zoekopdracht ‘zee’ bijvoorbeeld meer specifiek maken: ‘zee retro’, ‘zee winter’, ‘zee tropisch’, ‘zee minimal’, en ‘zee blurry achtergrond. Ze’ leveren allemaal heel andere zoekresultaten op.

Net als ‘paardebloem abstract’ , ‘paardebloem tekening’ en ‘paardebloem donker’.

En ‘miami vibe’ levert heel andere resultaten op dan en ‘mediterraanse vibe’ of ‘zeeland vibe’.

Klaar met pinnen? Maak een selectie

Als je naar hartenlust hebt gepind en je jouw persoonlijke afbeeldingen hebt geüpload in je pinbord, is het tijd om de allerbeste items te selecteren.

Kill your darlings!

Hou het qua portfolio items bij recent eigen werk waar je écht trots op bent, projecten waar je er meer van wilt. Wees meedogenloos zodat je uiteindelijk 10-15 items overhoudt.

Ruim in de overige pin categorieën alles op waar je niet 100% tevreden over bent, totdat je de essentie van het design in een tiental pins over hebt. Kies je favorieten maar hou daarbij ook je ideale klant in het achterhoofd.

Artikel delen

ciao, ik ben

LAYLA

WORDPRESS WEBDESIGNER & DIVI SPECIALIST