Wanneer iemand je website bezoekt dan wil je een goede indruk maken en vertrouwen winnen.
Je contactpagina is daar een belangrijk onderdeel van.
Toch is het vaak de meest verwaarloosde pagina. En dat is zonde, want mensen bezoeken hem omdat ze enthousiast over je zijn en van je willen horen.
Zou het niet mooi zijn om van dit belangrijke moment de ultieme persoonlijke ervaring te maken?
Laten we zeggen dat je een huwelijksvideograaf bent, een creatief coach of interieurarchitect – de soort branche waarin mensen meerdere bedrijven benaderen en hen een aantal vragen stellen.
Met wie gaat de consument uiteindelijk in zee? Juist…
Degene die vlot reageert, behulpzaam is en een persoonlijke connectie legt.
Wanneer je het contactmoment speciaal maakt en stroomlijnt, onderscheidt je jezelf al van 80% van je concurrenten.
Stap 1. Toon persoonlijkheid
Denk aan de contactpagina van jouw (toekomstige) website… Heb je er al over nagedacht hoe je persoonlijkheid kunt tonen?
Dit zijn ingrediënten van een memorabele contactpagina:
✨ Voeg een persoonlijke foto toe.
✨ Maak het extra persoonlijk door een korte videoboodschap te plaatsen.
✨ Krijg je vaak dezelfde vragen? Neem een Veelgestelde Vragen onderdeel op.
✨ Design het contactformulier en de social media buttons in je huisstijl, maak er iets speciaals van!
✨ Vervang de standaard beschrijving in de velden van het contactformulier (voornaam, e-mail etc.), doe hetzelfde voor de tekst in de ‘verzend’ button: maak het persoonlijk.
Zo creëer je een contactpagina die onderscheidend is en uitnodigend – top! Maar dit is slechts het begin…
Stap 2. Wat gebeurt er nadat het bericht verzonden is?
Stel: jij bent een potentiële klant. Je komt op de website van een concurrent terecht en je bent enthousiast over wat diegene te bieden heeft. Maar je hebt nog enkele vragen. En natuurlijk wil je diegene graag persoonlijk spreken om te voelen of het klikt.
Dus je gaat naar de contactpagina. Die is een tikkeltje saai: niet meer dan een simpel contactformulier met social media buttons (hallo leuke portetfoto, waar ben je?!).
Vol energie tik je jouw bericht – eindelijk.. de eerste stap is gezet.
Je klikt op verzenden, BOOOOM..!!
Vervolgens verschijnt er een korte mededeling: “Bedankt, het bericht is ontvangen, ik kom z.s.m. bij je terug.”
Fijn om te horen natuurlijk dat je bericht is aangekomen, maar het voelt ook een beetje “mèh” – niet bepaald het begin van een mooie relatie…
Stuur mensen daarom na verzending van hun bericht door naar een “bedankpagina“.
Bedankpagina’s: zo maak je die contactervaring onvergetelijk
Op zo’n bedankpagina bevestig je dat het bericht ontvangen is. Maar het is ook een geweldig moment om je creatieve kant te tonen, persoonlijk te worden en behulpzaam te zijn.
Zou het niet mooi zijn als je jouw enthousiaste potentiële klant alvast ‘hallo’ zegt in een videobericht met daarbij een link naar handige, relevante informatie?
✔️ Je kunt er een video plaatsten waarin je uitlegt wat ze kunnen verwachten (jouw follow-up, vervolgstappen etc.). Of je vertelt een kort toepasselijk verhaal.
✔️ Nodig je nieuwe contact uit om te connecten op social media of om een kijkje te nemen in je Facebook groep.
✔️ Denk ook aan de volgende stap: wees behulpzaam door te linken naar veelgestelde vragen, een relevant blogartikel, je populairste podcast aflevering, link naar je gratis weggever of stel voor dat ze zich aanmelden voor je e-maillijst.
In any case: hou het kort, persoonlijk, en relevant: creëer een positieve connectie, vermijd informatie overload.
Dus toon niet vier buttons, dit veroorzaakt keuzestress. Laat het bij één à twee acties – datgene wat het meest relevant is. En hou je video kort. 40 seconden is voldoende om een klik te maken en persoonlijkheid te tonen.
Voorzie je video van ondertiteling; dit is niet alleen handig voor mensen die slechthorend zijn, maar ook voor contacten die in een stiltecoupé zitten.
Wees een beetje sluw…
Door een meerkeuzevraag op te nemen in het contactformulier en de antwoorden te koppelen aan verschillende soorten bedankpagina’s kun je heel gericht opvolgen; met relevante boodschappen en doelgerichte informatie.
Zo zet je het contactformulier tactisch in en heeft jouw nieuwe contact meteen relevante informatie – wellicht beantwoordt het meteen hun vragen (!) – en kun jij persoonlijk opvolgen wanneer je daar tijd voor hebt.
Je kunt ook een specifieke open vraag stellen, zoals “wat is je trouwlocatie?“. Daar kun je vervolgens op inhaken wanneer je diegene een bericht terugstuurt of een belletje geeft.
Ta-daa! Voor je nieuwe contact voelt dit als magie. Het lijkt alsof je elkaar al kent – ook al heeft diegene je zelf de trouwlocatie doorgegeven. En dat maakt het vertrouwd en speciaal. 🪄
Zo maak je slim gebruik van het contactmoment.
Stap 3. Direct opvolgen, zonder dat het je extra tijd kost
Pak het moment!
Die enthousiaste potentiële klant is al onder de indruk van je persoonlijke videoboodschap op de bedankpagina. Ook de tips in het gelinkte blogartikel zijn superhandig – je hebt hun vraag al deels beantwoord.
Wanneer je vervolgens ook nog eens direct opvolgt per e-mail, met een link naar je prijsbrochure of andere relevante informatie, laat je een attente, professionele indruk achter.
Door e-mail marketing software aan je contactformulier te koppelen gaat het verzenden van die e-mail volledig automatisch. Wat het overigens niet onpersoonlijker maakt.
Je kunt die automatische e-mail namelijk personaliseren door er dynamische content in op te nemen.
Zo kun je de ingevulde voornaam uit het contactformulier opnemen als dynamisch veld in je antwoord. En een bepaald antwoord van een meerkeuzevraag:
Hi [ Vera en Jonas ], ik zie dat jullie interesse hebben in onze [ bruidspakketten ], ik licht ze graag toe in ons gesprek.
Voor nu link ik naar onze digitale brochure, waarmee jullie je alvast kunnen oriënteren op de verschillende mogelijkheden. Je vindt er een video waarin ik mijn werkwijze uitleg.
Een warme groet,
Evert & Michelle, EM fotografie
Deze stap is overigens optioneel.
Heb jij niets om jouw contact meteen toe te sturen – behalve de melding dat je toch echt snel zult reageren? Of is jouw agenda gewoon niet zo vol en heb je alle tijd om contactaanvragen persoonlijk te beantwoorden?
Dan kun je Stap 3 gerust overslaan. Je hebt op je bedankpagina namelijk al gemeld dat je hun reactie snel persoonlijk zult opvolgen.
VIP ervaring voor potentiële droomklanten
De ene contactaanvraag is de andere niet. Heb je een bericht ontvangen van een iemand waar je dolgraag mee wilt werken? Of heeft iemand een 1:1 afspraak met je geboekt? Dan wil je graag extra impact maken.
Niks kan op tegen een videoboodschap die je speciaal voor deze gelegenheid maakt. Je valt gegarandeerd op! Je droomklant zal blij verrast zijn en zich heel speciaal voelen. Ik gebruik hiervoor de software van Bonjoro.
De boodschap zelf moet je natuurlijk wel telkens opnieuw maken, dat maakt het zo speciaal.
Denk na & schrijf op
👉 Wat ga jij doen om je potentiële klant blij te verrassen? Nogmaals: dit is iemand die staat te popelen om van je te horen!
Schrijf de contactervaring uit. Noteer alle stappen, van het klikken op de contactpagina tot en met het moment dat ze van je horen.
- Wat gebeurt er precies?
- Wat krijgen mensen te zien en welke keuze opties geef je hen?
- Welke info wil je ontvangen wanneer je contactformulier wordt ingevuld?
- Welke pagina onderdelen en functionaliteiten heb je hiervoor nodig?
En onthou: geïnteresseerde potentiële klanten zullen zich extra speciaal voelen en onder de indruk zijn van je professionele maar o zo persoonlijke aanpak.
✨ Wil je jouw potentiële klanten verrassen met een geautomatiseerde VIP follow-up?
Ik help je graag kiezen tussen mijn favoriete e-mail marketing platformen die ik koppel aan je nieuwe website. Die voorzie ik van de benodigde bedankpagina(‘s) en software integraties, waarna ik de automatisering voor je bouw.
Heb je al een Divi website en wil je graag dat ik je hiermee help? Ik bied Divi expert hulp aan en kan het hele proces voor je bouwen.