Je website footer: zet de onderkant van je website in voor betere resultaten

Je website footer is het deel wat helemaal onderaan je webpagina te zien is, die standaard ‘voettekst’ die op alle pagina’s hetzelfde is.

Ondanks dat ‘ie helemaal onderaan je webpagina’s staat is je footer wel enorm belangrijk. Het kan verrassend veel bijdragen aan de gebruikerservaring en SEO.

Goede redenen dus om aandacht te besteden aan dit ondergewaardeerde onderdeel van je website!

Zet je footer optimaal in

Alle pagina’s op je site bevatten een footer. Het zal je wellicht verbazen, maar dit onderdeel van je website wordt door het merendeel van je websitebezoekers gezien.

Het is daarom dé plek om informatie te tonen waar vaak naar gezocht wordt.

Waar kijk jij zodra je bijvoorbeeld een bedrijfsadres of social media links niet kunt vinden op een site? Juist, de footer is dan de meest logische plek.

Ontbreekt die info, dan wordt het een zoektocht en haken mensen af – en dat wil je natuurlijk voorkomen.

Denk daarom goed na over wat er moet komen te staan in je footer en met welk doel. En hou daarbij SEO in je achterhoofd.

Aangezien je footer op iedere pagina te zien is, is het een goede plek om je belangrijkste zoekwoorden op te nemen.

Tips om je footer optimaal in te zetten:

???? Zorg dat je footer responsief is

Mensen scrollen graag over een website, zeker op smartphone. Daar kun jij handig op inspelen!

Zorg dat de footertekst en de verschillende elementen goed staan op mobiel.

Neem links naar belangrijke pagina’s op, zodat mensen makkelijk naar de juiste webpagina kunnen navigeren (zonder naar boven te moeten scrollen).

Zo verbeter je niet alleen de gebruikservaring voor je bezoeker, het zorgt er voor dat mensen de volgende stap nemen en dus langer op jouw website verblijven.

Die volgende stap kan een nieuwe pagina zijn, maar ook het inschrijven op jouw gratis weggever, webinar, of een afspraak plannen in je online agenda.

???? Welke info vermeld je in je website footer?

Naast je logo, adres- en telefoonnummer en een korte omschrijving van je bedrijf (of je missie) kun je de volgende elementen opnemen:

➡️ Link naar je belangrijkste webpagina’s en belangrijke documenten, zoals je algemene voorwaarden en privacy beleid

Link in je footer naar belangrijke webpagina’s, zodat mensen op smartphone makkelijk kunnen navigeren.

Je kunt linken naar je contactpagina en je telefoonnummer weergeven – zodat in één oogopslag zichtbaar is hoe mensen je kunnen contacten.

Vergeet niet die belangrijke maar o zo saaie documenten, zoals je algemene voorwaarden en privacy beleid.

➡️ Certificeringen, partners en onderscheidingen

Het wekt altijd vertrouwen op bij je bezoekers om te zien dat je certificeringen hebt gehaald en aangesloten bent bij jouw beroepsvereniging.

Heb je ooit een belangrijke prijs gewonnen of een beroepscertificering behaald? Voeg het logo of je certificaat ervan toe aan je voettekst.

➡️ Social media buttons

Wanneer je linkt naar je social media vanuit het menu is de kans groot dat bezoekers meteen doorklikken naar je socials – en dat wil je voorkomen.

Het is namelijk dé manier om je potentiële klant kwijt te raken, nog voordat diegene gezien heeft wat jij te bieden hebt.

Het ene moment gaat iemand vol interesse jouw website bekijken, het volgende moment wordt doorgeklikt naar je Insta… “oh hey, een bericht!”

Enkele seconden later is diegene op zijn/haar tijdlijn aan het kijken naar een kattenvideo en een carrousel met prachtige reisfoto’s en ben jij helemaal uit beeld verdwenen.

Plaats de links naar je sociale media profielen in plaats daarvan in je footer.

Je footer is ook dé plek om copyright gegevens te vermelden. Je kunt hier ook je fotograaf credits geven.

➡️ E-mail opt-in

Heb je een gratis weggever, nieuwsbrief, of kunnen mensen zich op jouw site aanmelden voor je wekelijkse webinar?

Hoewel aanmeldingen vaker plaatsvinden op een pagina met nuttige, gerelateerde informatie – zoals een handig blogartikel, is het geen slecht idee om het inschrijfveld voor je meest belangrijke opt-in ook nog eens op te nemen in je footer.

➡️ Login voor klanten, abonnees of pers

Heb je een externe leeromgeving of pers login? Dan is de footer de ideale plek om die login weer te geven.

➡️ Instagram feed in je footer: wel of niet doen?

Met plugins kun je jouw Instagram feed integreren in je footer. De feed ververst automatisch, zodat je laatste posts zichtbaar zijn.

Sommige plugins kunnen ook een feed met berichten tonen die een specifieke #hastag bevatten.

Door je Instagram-feed bovenaan je footer te plaatsen, creëer je een mooie, visuele onderbreking van de inhoud van je pagina naar je footer.

Zo betrek je bezoekers bij je Insta berichten, zonder dat mensen je site hoeven te verlaten om ze te zien.

Ben je 100% gefocust op het optimaliseren van je websitepagina’s qua laadsnelheid en prestaties? Weeg dan af hoe belangrijk die Instagram feed is voor jouw bedrijf en je marketing.

Het is namelijk een externe bron die geladen moet worden, en dat heeft altijd enigszins invloed op je laadsnelheid. Je bezoeker zal hier weinig van merken, de effecten zijn vooral zichtbaar in snelheidstests.

???? Wees creatief

Neehee, het hoeft allemaal niet zo saai! De gemiddelde footer krijgt niet veel aandacht, dus kun jij scoren met een mooi, functioneel footer design.

En hoewel je footer – net als je menu – op iedere pagina te zien is, kunnen beiden met Divi aangepast worden voor specifieke pagina’s.

Dat kan soms handig zijn, wanneer je iets specifieks onder de aandacht wilt brengen op een specifieke pagina. Bijvoorbeeld wanneer je een actie hebt lopen die je extra onder de aandacht wil brengen op de homepage of een bepaald blogartikel.

Door een promo balk te integreren in het menu en/of de footer, pak je meteen de aandacht.

✒️ Zo pas je jouw Divi footer aan met de theme builder

Artikel delen

ciao, ik ben

LAYLA

WORDPRESS WEBDESIGNER & DIVI SPECIALIST

terug naar: