Pagina deleten, afbeeldingen vervangen of verwijderen, een URL aanpassen? Let op SEO!

Je klikt op een button of link en floep… er verschijnt een foutmelding “404 deze pagina bestaat niet”.

Verbaast vraag je jezelf af hoe je nu bij de info komt die je zoekt…

Wanneer je een pagina verwijdert, een afbeelding verwijdert of vervangt voor een nieuwe, of de URL (permalink) wijzigt van een gepubliceerde pagina, dan heeft dit gevolgen.

Je kunt er foutmeldingen mee veroorzaken die niet alleen irritant zijn voor bezoekers, maar die ook je Google ranking negatief beïnvloeden (SEO).

Daarom doorlopen we in dit artikel wat je moet doen in deze verschillende situaties.

En een waarschuwing: te veel redirects zullen je website vertragen. Lees daarom dit artikel goed door, zodat je weet hoe je het maken van een redirect (of foutmelding) überhaupt kunt voorkomen.

Afbeeldingen vervangen

Afbeeldingen verwijderen?

Wanneer je de afbeelding net geüpload hebt en een nieuwe versie (of andere afbeelding met dezelfde bestandsnaam) wilt, dan vervang je ‘m zoals ik laat zien in de video.

Betreft het een afbeelding die al een tijdje op je site staat (en dus door Google is geïndexeerd)? Maak dan een redirect, dat laat ik je nu zien…

Pagina of geïndexeerde afbeelding verwijderen of een URL wijzigen? Maak een redirect!

Wanneer je een pagina verwijdert of de URL van een bestaande, geïndexeerde pagina aanpast dan heeft dat niet alleen gevolgen voor bestaande links naar die pagina (die dus opeens een foutmelding geven), het schept ook verwarring bij het Google bot die de foutmeldingen registreert.

Dit voorkom je door een redirect aan te maken. Er zijn gratis plugins op de markt waarmee je een 301 redirect kunt aanmaken. Daarmee geef je aan dat de pagina niet meer bestaat en link je door naar een alternatieve pagina.

Zelf gebruik ik mijn favoriete SEO plugin, SEOPress, waarmee je ook andersoortige redirects kunt aanmaken – wat SEO ten goede kan komen.

Je kunt de PRO versie voor enkele tientjes per jaar aanschaffen. Heb je een Service Plan voor technisch onderhoud van je WordPress website bij mij lopen? Dan is de PRO licentie automatisch inbegrepen 🙂

In de video laat ik zien hoe je zo’n redirect aanmaakt. Eronder leg ik uit welke soort redirect je kiest in welke situatie.

301 redirect – moved permanently

Met een 301 redirect leid je bezoekers naar een andere relevante pagina van je website. Op die manier voorkom je dat ze een lege pagina te zien krijgen of een 404 foutmelding.

NB! Doe dit alleen wanneer die nieuwe pagina ook echt relevant is t.o.v. de oude pagina. Dus wanneer de nieuwe pagina een betere versie is, of soortgelijke content bevat.

Deze redirect gebruik je ook wanneer je de URL / permalink van je oude artikel aanpast. Je maakt dan een redirect naar de nieuwe.

Google interpreteert dit als “Ik wil dat je deze (oude) URL vergeet en mijn huidige rankingspositie doorgeeft aan het nieuwe webadres”.

410 redirect – gone

Soms is het het beste om Google te vertellen een pagina (of afbeelding) helemaal te vergeten. In dat geval kunt je een 410 redirect gebruiken.

Die vertelt browsers en zoekmachines: “Deze pagina is verdwenen en komt niet meer terug, en er is ook geen alternatieve pagina met soortgelijke relevante inhoud”. Met andere woorden: forget about it!

Google zal de pagina of afbeelding vervolgens verwijderen uit de index (en dus vergeten).

Wees spaarzaam met redirects, ze vertragen je website

Omdat een site met heel veel redirects traag wordt, is het dus verstandig om goed na te denken over de URL / permalink vóórdat je een artikel of pagina publiceert.

Sla nieuwe webpagina’s dus eerst op als concept, om vervolgens de URL / permalink bij te werken voordat je publiceert.

Hetzelfde geldt voor het vervangen van afbeeldingen: zorg dat je zo veel mogelijk oplost zonder een redirect te maken.

Artikel delen

ciao, ik ben

LAYLA

WORDPRESS WEBDESIGNER & DIVI SPECIALIST

keer terug naar de

HANDLEIDING

terug & verder