Zo schrijf je pakkende webteksten die jouw droomklant recht in het hart raken

Heb je weleens een social media bericht of blogartikel gelezen of naar een podcast geluisterd die je zo greep dat je meteen ALLES van diegene wilde zien?

Het ene moment heb je nog nooit van deze persoon gehoord, en ineens ben je helemaal fan.

De reden? Herkenning! De schrijver of maker verwoordt precies wat je denkt en voelt. En doet dat op zo’n manier dat het is alsof je met een bekende praat. 

Geweldige content verbindt emotioneel. En om een emotionele connectie te kunnen maken met je ideale klant moet je weten wat er in hem of haar omgaat.

Wat drijft jouw droomklant?
Welke dromen heeft hij of zij?
Waar ligt je ideale klant ‘s nachts wakker van?

Emotie ligt ook aan de basis van iedere aankoop; hoe groot of klein deze ook is. We denken misschien dat we rationele beslissingen nemen als het gaat om het uitgeven van geld, maar het daadwerkelijke moment van aankoop is altijd gebaseerd op hoe we ons voelen. 

Zo creëer je die emotionele connectie in je teksten

Hoe raak je het hart van jouw droomklant met je website teksten?
Simpel: vraag het! 

Misschien ken jij je klanten al door en door en weet je precies wat er in hun hoofd omgaat. Toch gaat het schrijven je niet makkelijk af. Je webteksten klinken algemeen en daardoor een tikkeltje saai. 

Ook dan is dit een geweldige manier om de juiste woorden te vinden.

Je kunt het je klanten en doelgroep op verschillende manieren vragen.

1️⃣ Facebook groepen

Facebook groepen zijn een goede plek: de groepen waar jouw ideale klant zich bevindt. Ik doe er regelmatig ideeën en inspiratie op.

Misschien heb je zelf een Facebook groep. Je kunt de gesprekken en antwoorden van leden overnemen in je webteksten, maar ook een poll starten of het dus gewoon direct vragen.

2️⃣ Google formulier met vragen

In mijn Drive heb ik een Google formulier klaarstaan met vragen die ik iemand kan toesturen.

Ik deel het formulier soms ook in relevante Facebook groepen. Mits de groepsregels het toelaten natuurlijk en de moderator het er mee eens is.

Op die manier ontvang ik waardevolle inzichten zodat ik mensen nog beter kan helpen. Input die ik ook verwerk in mijn teksten.

Mijn vragen zijn zo gesteld dat ik inzicht krijg in gedrag en emoties.

Eindig met de vraag of je contact mag opnemen n.a.v. de antwoorden en deel je enquête meerdere malen. In een mail, een oproep op Instagram, LinkedIn en Facebook groepen, daar waar jouw doelgroep zit.

3️⃣ evaluaties met klanten

Ik stel dit soort vragen ook tijdens evaluaties met klanten, in een 1:1 gesprek waarin we onze samenwerking bespreken.

Het geeft me een heleboel inzichten. Inzichten waarmee ik mijn diensten en service kan verbeteren en waar ik op kan inspelen in mijn teksten.

Inzichtsvragen die echte eye-openers opleveren

Wanneer ik klanten spreek of research doe onder mijn doelgroep dan stel ik mijn vragen zodanig dat ze inhaken op de emotie achter de aankoop. Het geeft me inzicht in wat er in het hoofd van mijn doelgroep omgaat en hoe ze zich voelen.

Dit soort vragen zijn van toepassing op iedere branche, wat je ook verkoopt.

Ik heb ze voor je klaarstaan in een Google formulier en als PDF. Het handige aan het formulier is dat je het na wat minimale aanpassingen meteen zelf kunt inzetten. Je kunt er dus meteen mee aan de slag en vandaag al inzichten vergaren!

Sommige vragen zijn zodanig gesteld dat ze je meer inzicht geven in wat jou onderscheidend maakt ten opzichte van anderen en helpen je om je huidige aanbod/werkwijze te verbeteren.

???? Download de formulieren hieronder.

???? Pas het formulier en de vragen zodanig aan dat ze passen bij jouw bedrijfstak, diensten en de persoon die je spreekt.

???? Meteen inzetbaar wanneer je research doet of een klant om feedback vraagt.

Kant-en-klaar research formulier & PDF met inzichtsvragen

Ik maak het je makkelijk en deel mijn kant-en-klare Google formulieren met je, waarmee je research kunt doen onder je doelgroep – bijvoorbeeld in Facebook groepen.

Twee kant-en-klaar formulieren, eentje voor research onder je doelgroep en eentje voor feedback onder klanten vind je hier.

Vul de vragen in het formulier simpelweg aan met jouw beroep en dienst of product (en eventuele andere vragen die je wilt stellen).

Kies een passende kleur voor je formulier, upload je eigen logo of afbeelding en het is klaar voor gebruik. Easy-peasy!

Het aanpassen kost je 10 minuten, ik laat het je zien in de 3 minuten video hieronder.

Je kunt beide formulieren dus vandaag nog verspreiden en inspiratie opdoen voor je webteksten ????

???? Kopieer de researchformulieren met vragen en ga meteen aan de slag

UITLEG AANPASSEN GOOGLE Research FORMULIER (3 MINUTEN)

Artikel delen

ciao, ik ben

LAYLA

WORDPRESS WEBDESIGNER & DIVI SPECIALIST

terug naar: