blog: inspiratie & tips

Hoe schrijf je een goede alt-tekst bij afbeeldingen?

Wil je graag dat je afbeeldingen, illustraties en foto’s gaan ranken in Google? Dan hebt vast gehoord dat je ze van een alt-tekst moet voorzien.

Maar wat is de alt-tekst precies? Hoe belangrijk is het voor SEO? En hoe schrijf je een goede, effectieve alternatieve tekst?

Screenshot van foto in WordPress bibliotheek met titel en alternatieve tekst

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: het effect van een alt-tekst op SEO wordt vaak een beetje overdreven. Er zijn bijvoorbeeld tal van fotografie websites die prima ranken met afbeeldingen zonder alt-tekst. Een alternatieve tekst is ook helemaal niet bedoelt voor SEO.

Een alt-tekst – ook wel alternatieve tekst of alt-tag genoemd – schrijf je in de eerste plaats met het oog op toegankelijkheid. Maar het helpt ook mee met zoekmachine optimalisatie (SEO).

Je beschrijft er een afbeelding mee, zodat een bezoeker met visuele beperking begrijpt waar de afbeelding over gaat. De tekst wordt voorgelezen door een screenreader, zo weet diegene wat er op de afbeelding te zien in.

En aangezien Google veel waarde hecht aan toegankelijkheid en gebruikerservaring, kan een alt-tekst ook bijdragen aan je SEO en vindbaarheid. Je helpt het Google bot bij het indexeren van je afbeelding en je foto’s kunnen sneller in zoekresultaten verschijnen.

Verplichte kost dus, helemaal als je fotograaf, blogger of beeldend storyteller bent.

Het schrijven van een goede, effectieve alt-tekst vraagt wat denkwerk.

Vraag je af wat het doel is van de afbeelding. Heeft de alt-tekst meerwaarde als hij een screenreader hem opleest?
Laten we kijken naar drie voorbeelden van alt-teksten bij afbeeldingen.

Drie voorbeelden: verschillende afbeeldingfuncties en alt-tekst benaderingen

1) Sfeerbeeld, decoratieve functie

Websites gebruiken regelmatig sfeerbeelden. Dit zijn afbeeldingen die niks zeggen over de inhoud van de pagina, maar bijvoorbeeld de bezoeker aanspreken en prikkelen. Neem onderstaande afbeelding, die ik gebruik in dit blogartikel over browser cache wissen. Je ziet een vrouw met haar rug naar ons toegekeerd, zittend aan haar bureau achter een laptop.

Een alt-tekst met beschrijving van de afbeelding klinkt dan als volgt: Vrouw zittend aan een bureau met een laptop opengeklapt voor zich. Zo’n alt-tekst zegt niet direct iets over het onderwerp van de pagina – browser cache wissen – en voegt dus niks toe voor iemand die een screenreader gebruikt. Vanuit het oogpunt van toegankelijkheid kun je de alternatieve tekst leeg laten.

Maar voor SEO kun je de afbeelding wel degelijk een alt-tekst geven. Het liefst ééntje die de relatie met de inhoud van de pagina duidelijk maakt, ook al is die relatie er niet direct. Gebruik één of twee zoekwoorden, maar prop de alt-tekst er niet vol mee! Het moet naturel klinken en mag niet storend zijn wanneer een screenreader hem voorleest.

Houd dus rekening met leesbaarheid en de tekstuele context wanneer je een SEO alt-tekst schrijft. Let er met name op dat je niet de paginatitel of tussenkopjes herhaalt. In dit geval is Wis de browser cache van je laptop om website updates zichtbaar te maken een prima alt-tekst.

2) Functioneel, de afbeelding heeft een duidelijke functie

Een afbeelding kan ook functioneel ingezet worden. Je omschrijft dan niet zozeer wat er op de afbeelding te zien is, maar het doel van de afbeelding. Een pijl die als button functioneert en doorverwijst naar een volgende pagina heeft bijvoorbeeld een duidelijke functie: wanneer je er op klikt ga je naar de volgende pagina. Maar welke alt-tekst geef je zo’n afbeelding? Of laat je hem leeg?

Een beschrijvende alternatieve tekst als Blauwe pijl naar rechts is nietszeggend wanneer een screenreader hem opleest. Maak je er Ga naar de volgende pagina van, dan omschrijft dit precies de functie van de pijl. Dat maakt deze alt-tekst goed qua toegankelijkheid.

Je kunt hem echter nog beter en effectiever maken door rekening te houden met SEO. Ondanks dat een relatie met de inhoud van de pagina ontbreekt, kun je hem als volgt verbeteren: Ga verder naar de pagina Cookies verwijderen. Zo vang je twee vliegen in één klap!

Ik voorzie mijn webpagina’s overigens regelmatig van pijlen en andere grafische elementen om tekst te benadrukken of het design te versterken. Deze afbeeldingen zijn niet functioneel, ze dragen ook niks bij aan de inhoud van de pagina, en zijn dus puur decoratief. Laat de alternatieve tekst in zo’n geval leeg.

afbeelding van benen van zittende mensen met laptops en tablets op schoot.

3) Ondersteunend, de afbeelding draagt bij aan de context van de pagina

Een afbeelding is ondersteunend wanneer er een sterke relatie is met de inhoud van de pagina. Neem bijvoorbeeld de afbeelding van de vrouw achter de laptop. Waar deze in het artikel over caching functioneert als sfeerbeeld, is er op deze pagina een sterke relatie tussen de afbeelding en de inhoud.

De alt-tekst zou er als volgt uit kunnen zien. Screenshot van sfeerbeeld op blogpagina waarop een vrouw te zien is achter haar laptop. Deze beschrijving voegt wat toe als je de afbeelding niet kunt zien, en ook qua SEO zit ‘ie goed in elkaar. Wel is ‘ie met 16 woorden aan de lange kant. Houdt het bij één vloeiende zin en probeer niet meer dan 14 woorden aan te houden. De meeste screenreaders kappen de alt-tekst af na 125 karakters!

Ondersteunende afbeeldingen zijn het makkelijkst te voorzien van alt-teksten die effectief zijn voor zowel toegankelijkheid als SEO. Zet toegankelijkheid altijd op nummer één. Zorg er voor dat de omschrijving daadwerkelijk iets toevoegt voor visueel beperkte gebruikers. Probeer vervolgens de alt-tekst te verbeteren voor SEO.

Ondersteunende alt-teksten op een fotografie website

Maar hoe zit het nu met de foto’s op je fotografie website? Is toegankelijkheid dan nog steeds het belangrijkst? Of is het in dit geval verstandiger om SEO voorrang te geven? Wellicht twijfel je als fotograaf aan het nut ervan voor mensen die jouw werk niet kunnen zien.

Slechtziende of blinde mensen kunnen weliswaar niet visueel van jouw foto’s genieten, maar ook zij hebben natuurlijk gewoon professionele LinkedIn foto’s nodig, pakkende profielfoto’s voor de bedrijfswebsite of mooie familiefoto’s om oma mee te verrassen.

Wanneer jouw foto’s zijn voorzien van goedgeschreven alt-teksten, heb je een streepje voor op concurrenten die geen of nietszeggende alt-teksten schrijven.

Daar ontving ik pas nog een voorbeeld van via WhatsApp…

Als fotograaf zullen jouw alt-teksten veelal ondersteunend zijn. Dus gericht op toegankelijkheid en makkelijk te verbeteren voor SEO. Maar het vergt soms enige oefening om dit goed onder de knie te krijgen. Misschien twijfel je aan bepaalde teksten of vind je het gewoon lastig om een pakkende, effectieve alt-tekst te verzinnen.

In dit blogartikel vind je een aantal concrete fotografie voorbeelden. Je kunt er ideeën mee opdoen om je eigen alt-teksten te schrijven en aan te scherpen.

Ook interessant voor jou!

share!

Afbeelding van wordpress divi webdesigner Layla met laptop op schoot

Ciao!
Ik ben Layla

WordPress Divi webdesigner met een achtergrond in film en de culturele sector.

Jouw website kan zowel mooi & eigenzinnig als effectief zijn!

In mijn blog geef ik je handige tips en inspiratie.

#websites #landingspagina
#webshop
#blog
#seo
#emailmarketing #automatisering
#creatiefondernemer #storyteller

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

meer inspiratie & tips