blog: inspiratie & tips

Het juiste e-mailmarketing platform kiezen voor jouw creatieve business, waar let je op?

Het opbouwen van je e-maillijst is van onschatbare waarde. Jouw abonnees zijn zeer geïnteresseerd in wat jij te bieden hebt en zullen sneller tot een aankoop overgaan dan bijvoorbeeld volgers op sociale media.

Of je nu een éénmansbedrijf bent of een culturele instelling: e-mailmarketing is een effectieve manier om een relatie met je publiek op te bouwen en te onderhouden.

Je houdt hen op de hoogte van je workshops en optredens, verstuurt je programmering, geeft hen updates over projecten, en brengt leuke acties onder de aandacht en je blogartikelen met handige tips en advies.

Maar met e-mailmarketing kun je veel meer dan die wekelijkse nieuwsbrief versturen.

Je kunt je abonnees opdelen in specifieke groepen met bepaalde interesses of gedrag.
Je kunt je communicatie automatiseren en je kunt relatiefunnels bouwen, waarbij je het systeem zodanig inricht en integreert met de website dat bepaalde content uitsluitend getoond wordt wanneer jouw abonnee hier klaar voor is.

En waarom zou je al jouw e-mails handmatig verzenden?
Bepaalde terugkerende boodschappen kun je prima automatiseren, waarmee je jezelf een hoop tijd bespaart.

Een e-mail marketingsysteem kan de juiste boodschap op het juiste moment aan de juiste mensen tonen; volledig automatisch.

Maar hoe kies je het systeem dat het meest geschikt is voor jouw bedrijf? Waar let je op?

Hieronder geef ik je een overzicht van waar je rekening mee moet houden, waarom, en welke e-mailmarketingproviders op dit moment het beste aansluiten bij de behoefte van kleine tot middelgrote creatieve bedrijven.

❌ Kies een e-mailmarketing systeem niet op basis van de aantrekkelijke looks van de e-mail lay-outs.

Het is natuurlijk verleidelijk om voor dat ene systeem te kiezen met die prachtige, catchy e-mail templates; net even wat anders.

Ho! Stop! Niet doen!!

Je gelooft het misschien niet, maar e-mails met een mooie opmaak en veel afbeeldingen worden minder vaak geopend dan e-mails met platte tekst. Ze brengen je ook niet meer kliks en omzet. Ze verdwijnen namelijk vaker in spamfolders en dat mooie design leidt ook nog eens af van de boodschap.

Let bij het kiezen van een e-mailmarketing systeem op:

👉 Prijs

Natuurlijk letten we allemaal op budget. Maar de aangeboden pakketten moeten qua prijs vooral transparant, eerlijk en begrijpelijk zijn. Kijk goed naar de maandelijkse en jaarlijkse betaalmogelijkheden. Vaak kun je besparen wanneer je in één keer voor een heel jaar betaald.

Check hoe het aantal contacten berekend wordt die meetellen voor je pakketlimiet. En pas op voor prijspakketten die opeens enorm omhoog schieten in kosten. Veel pakketten upgraden automatisch wanneer je je limiet bereikt. Zoek uit of je ook de mogelijkheid hebt om halverwege je jaarabonnement weer terug te keren naar een kleiner pakket. Handig wanneer je je e-maillijst bijvoorbeeld opschoont.

Enkele aanbieders voorzien in een gratis plan om mee te starten. Houd er echter rekening mee dat je e-mails voorzien zullen zijn van branding (logo provider) en dat je beperkte support zult ontvangen.

👉 Gebruiksvriendelijkheid: drag & drop editor

Kies voor een visuele editor die eenvoudig is in gebruik, waarmee je jouw e-mailsjablonen makkelijk kunt aanpassen zonder dat er één regel code aan te pas komt.

👉 E-mail aflevering

Niet alle e-mail marketingsystemen scoren even goed op betrouwbare aflevering. Zorg dat de provider die je kiest een goede reputatie heeft op dit gebied. Het bepaalt of jouw e-mails daadwerkelijk de inbox van je contacten bereikt.

Pas op voor een slechte afzenderreputatie. Dit betekent dat e-mails die via de service van de e-mail provider worden verzonden, eerder als spam worden aangemerkt; zonder dat jij daar invloed op hebt.

👉 Verschillende campagnetypen

Ga voor een e-mail systeem dat verschillende e-mail campagnes ondersteunt, waaronder regelmatige nieuwsbrieven, A/B-tests en autoresponders.

👉 Aangepaste velden en segmentering

Kies voor een systeem waarmee je – onbeperkt – aangepaste velden, labels en segmenteringen kunt toepassen. Op die manier kun je verschillende gegevens verwerken en je contacten nauwkeurig filteren op bepaalde kenmerken.

Pas op voor systemen die beperkte opties bieden om gegevens te verzamelen, contacten te labelen en deze te segmenteren. Dit zorgt er namelijk voor dat je jouw contacten niet als individuen kunt behandelen. Personalisatie is een belangrijk kenmerk van een effectieve e-mailmarketing. Hoe meer segmenteringsopties je hebt, hoe beter je jouw boodschap aan de juiste personen kunt tonen.

👉 Rapportages: Volgen en meten

Rapporten, gegevensoverzichten, grafieken en diagrammen: je wilt een systeem wat de effectiviteit van jouw e-mail campagnes en belangrijke data van je abbonees duidelijk in kaart brengt.

Een volwaardig e-mailmarketing systeem volgt het gedrag van je abonnees nauwkeurig: het meet hoe vaak ze op bepaalde links in berichten klikken, het aantal replies die je ontvang, hoeveel berichten worden doorgestuurd, welke websitepagina’s worden bezocht (heel waardevol!) en welke aankopen er worden gedaan.

Op basis van die gegevens kun je vervolgens je contacten segmenteren zodat je op basis van gedrag bepaalde boodschappen kunt laten zien (of niet). Let goed op of hier extra kosten aan verbonden zijn!

👉 Automatisering en integraties

De contactgegevens uit je e-mailmarketing software moeten gekoppeld kunnen worden aan je andere systeemapplicaties, zoals je blog, boekhoudprogramma, online winkel, CRM en analytics tool.

Bonuspunten voor meerstaps automatiseringsfuncties, voor het verzenden van e-mails en sms-berichten, het sturen van meldingen, het wachten op een bepaalde tijd of totdat een bepaald iets gebeurt, en vele andere opties. Automatisering is verbazingwekkend en ontketent u allerlei tijdwinst op die repetitieve processen.

Zonder koppeling moet je de verwerking hiervan handmatig zelf uitvoeren of iemand betalen die dit voor je doet. Op de lange termijn is dat niet wenselijk, naarmate je business groter wordt.

👉 Support

Check of de provider van jouw keuze betrouwbare en bereikbare ondersteuning heeft, bij voorkeur met een live chat of telefonische support en uitgebreide documentatie die up-to-date is.

Kijk ook even naar Facebook groepen. Providers met officiële (gemodereerde), actieve FB groepen zijn een geweldige bron om op terug te vallen wanneer je er even niet meer uitkomt. Je kan er veel leren over de ins- en outs van het systeem.

Toonaangevende e-mailmarketingservices voor kleine tot middelgrote bedrijven:

Mailchimp

Wellicht het meest bekende systeem onder kleine bedrijven. Heeft een gratis instapvariant en geruiksvriendelijke editor, maar door recente veranderingen niet langer de beste keuze voor mensen die starten met e-mailmarketing.

Mailerlite

Een jong maar snelgroeiend bedrijf en momenteel de belangrijkste concurrent van Mailchimp. Prima keuze wanneer je start met e-mailmarketing.

MailerLite biedt goede tools, een gebruiksvriendelijke en snelle editor en een gratis versie. Grotere pakketten zijn beschikbaar aan schappelijke prijs. De e-mail sjablonen zijn goed ontworpen en flexibel. De belangrijkste, meest gangbare marketingfuncties zijn inbegrepen en Mailerlite scoort goed in afleveringspercentage.

ActiveCampaign / Mailblue (NL)

Een volledig uitgerust marketingautomatiseringsplatform, met Mailblue als Nederlandse variant. ActiveCampaign/Mailblue is gericht op automatiseringen en is hier het meest uitgebreid in. Het doel is om jou te helpen minder e-mails te verzenden met betere resultaten.

Met de ActiveCampaign software kun je complete funnels bouwen: automatiseren op basis van het gedrag van jouw websitebezoekers. Dit kan met uitgebreide als/wanneer > dan-logica. De duurdere pakketten bevatten uitgebreidere functies zoals een zelflerend systeem (machine learning) en een CRM, wat het gemakkelijk maakt om verkopen rechtstreeks vanuit de backend te beheren.

De prijzen zijn redelijk, met een schappelijk instaptarief en korting bij betaling op jaarbasis. Support (live chat!) en documentatie zijn prima. Er is een uitgebreide, actieve Facebook community. ActiveCampaign heeft een goed afleverpercentage.

Heb je nog nooit met e-mailmarketing systemen gewerkt dan kan ActiveCampaign overweldigend zijn, hoewel je het systeem zo simpel of complex kunt maken als je zelf wilt. Wil je het ten volste benutten dan zul je je moeten verdiepen in de materie. Je kunt natuurlijk ook iemand inhuren die alles voor jou opzet.

Zeker met oog op de lange termijn en groei van je bedrijf is ActiveCampaign/Mailblue een goede keuze.

Convert Kit

Convert Kit is ook een volledig uitgerust marketingautomatiseringsplatform. Het neigt meer naar e-commercebedrijven en bloggers en vloggers.

Zelf richten ze zich in hun communicatie specifiek op creators: bloggers, vloggers, coaches, muzikanten, fotografen etc. Qua functionaliteiten onderscheidt Convert Kit zich echter niet van de anderen. Het is zelfs meer basic dan ActiveCampaign, met als voordeel dat beginners er sneller mee uit de voeten kunnen.

Er is een gratis plan met beperkte toegang tot functies. Groeit jouw lijst dan zijn de prijzen voor kleinere lijsten niet zo schappelijk als bijvoorbeeld Mailerlite en ActiveCampaign, terwijl die laatste krachtiger is en betere e-mail templates biedt. De rapportages van Convert Kit zijn beperkt, evenals A/B testopties. Het scoort goed op afleverpercentage.

Voordeel van Convert Kit ten opzichte van ActiveCampaign is dat ieder betaalplan dezelfde functies bevat. De prijs gaat uitsluitend omhoog naarmate je e-maillijst groeit.

Een keuze maken…

Als je ruim onder de 2.000 contacten blijft, momenteel al met Mailchimp werkt en geen problemen hebt met de beperkingen van het systeem, dan kun je bij hen blijven. Heroverweeg je opties wanneer je in de buurt van de limiet van je plan komt.

Heb je minder dan 1.000 contacten, wil je onbeperkte verzendingen, basic automatiseringsopties en duidelijke prijzen, ga dan voor MailerLite. Ze hebben een sterke reputatie op het gebied van digitale marketing en bieden goede service aan scherpe prijs. Een mooi en gebruiksvriendelijk systeem voor iedereen die start met e-mailmarketing.

Heb je een grotere lijst, wil je een systeem dat met je mee kan groeien en krachtige integraties en automatiseringen aankan, dan is ActiveCampaign/Mailblue een duidelijke winnaar.

Voor mijn eigen bedrijf gebruik ik ActiveCampaign met het Lite abonnement. Het is gekoppeld aan mijn website en Google Analytics. Zaken als onboarding van nieuwe klanten is ermee geautomatiseerd.

Heb je een e-commerce store, heb je een aardige lijst opgebouwd en heb je genoeg aan basis e-mailmarketing, of wil je een systeem dat voor beginners laagdrempelig is, dan past ConvertKit wellicht beter bij je behoeften dan ActiveCampaign. Leg de twee naast elkaar, bekijk de prijzen en opties, denk ook na over de lange termijn, en ga voor degene die het beste bij jou past.

share!

Afbeelding van wordpress divi webdesigner Layla met laptop op schoot

Ciao!
Ik ben Layla

WordPress Divi webdesigner met een achtergrond in film en de culturele sector.

Jouw website kan zowel mooi & eigenzinnig als effectief zijn!

In mijn blog geef ik je handige tips en inspiratie.

#websites #landingspagina
#webshop
#blog
#seo
#emailmarketing #automatisering
#creatiefondernemer #storyteller

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

meer inspiratie & tips