Blog berichten schrijven met de Gutenberg WordPress editor

Bloggen voor je bedrijf heeft heel veel voordelen, dus je wilt er vast direct mee aan de slag.

Met deze tutorial heb je in no-time je eerste blogartikel gemaakt.

Anders dan je statische Divi Pagina’s maak je blogartikelen direct in WordPress, met de Gutenberg block editor.

Als je al eens met WordPress gewerkt hebt, dan zie je wellicht een verschil: Gutenberg heeft de oude, klassieke editor in 2018 vervangen.

De nieuwe editor is een verademing en werkt min of meer op eenzelfde manier als Divi: met bouwblokken.

Hieronder laat ik je zien hoe de editor werkt en ik toon handige bouwblokken die je als creatieve ondernemer graag zult gebruiken.

Om een blog artikel te schrijven ga je in je WordPress Dashboard naar Berichten. Daar begin je simpelweg met een nieuw bericht.

‼️ Sla je blogbericht altijd eerst op als concept en neem – vóórdat je het blogartikel publiceert – deze handige blog checklist door.

Een blog artikel maken met de Gutenberg builder van WordPress: zo werkt het!

In onderstaande video laat ik je zien hoe de Gutenberg block editor werkt. We doorlopen de bouwblokken die je nodig hebt om een blogartikel te maken.

Ik laat zien hoe je extra witmarge toevoegt voor een mooie opmaak en betere scanbaarheid van je artikel.

Je kunt quotes/citaten tonen (zoals deze)…

… een Instagram post of Tweet weergeven, een FAQ met veelgestelde vragen toevoegen en een Fluent Forms formulier opnemen (de plugin waarmee we je contactformulier maken).

Handige WordPress bouwblokken voor storytellers

Ben je fotograaf, videograaf, filmmaker, illustrator of podcaster? Dan wil je je werk natuurlijk delen in je blog – op een aantrekkelijke, elegante manier.

De WordPress block editor voorziet in (bijna) alles. Wens je toch meer opties qua opmaak en styling dan zijn er plugins beschikbaar.

Een fotogalerij maken

Je kan enkele verticale afbeeldingen naast elkaar tonen. Maar je kunt ook mooie collages maken, waarin je horizontale en verticale foto’s naast elkaar weergeeft.

Zo’n collage maak je in een handomdraai met een galerijblok. Dit werkt uitstekend en is waarschijnlijk alles wat je nodig hebt.

Video weergeven en een videogalerij

Gutenberg heeft een video-, Youtube en Vimeoblok waarin je de link naar de video plaatst. Je kunt video’s ook insluiten met HTML blok waarin je de embed code plaatst.

Integreer je podcast en online agenda

Je kunt je episode op Spotify weergeven met een Spotify blok. In andere gevallen gebruik je het insluitblok waarin je de link plaatst, of een HTML blok als je een embed code gebruikt. Hier kun je ook je online Calendly agenda mee weergeven.

Inhoudsopgave

Heb je een lang blogartikel geschreven? Dan is het fijn voor lezers om een inhoudsopgave toe te voegen. Gutenberg heeft dit nog niet standaard beschikbaar. Er zijn diverse gratis plugins beschikbaar die deze functie toevoegen aan je WordPress bouwblokken.

Artikel delen

ciao, ik ben

LAYLA

WORDPRESS WEBDESIGNER & DIVI SPECIALIST

keer terug naar de

HANDLEIDING

terug & verder