16 websites waar je (gratis) afbeeldingen en stockfoto’s kunt downloaden van hoge kwaliteit

Ben je op zoek naar stockfoto websites om je blog, social media posts en andere uitingen te voorzien van mooie, passende afbeeldingen?

In deze post deel ik mijn favoriete foto sites met je! Sommigen bieden ook videomateriaal, icoontjes, vectoren en illustraties.

In de meeste gevallen zijn afbeeldingen op onderstaande sites gratis te gebruiken en vallen ze onder de Creative Commons CCO licentie. Dat betekent dat je ze rechtenvrij mag downloaden.

Vaak mag je het materiaal ook bewerken voor commerciële doeleinden. Bekijk telkens per platform, afbeelding, video of vector goed of dit ook daadwerkelijk zo is en neem de licentievoorwaarden door.

Niet elke site heeft dezelfde selectiemogelijkheden of downloadopties. En soms wordt gevraagd om de naam van de fotograaf/maker te vermelden. Veel sites bieden niet alleen gratis foto’s, maar ook gratis video’s, illustraties en vectoren.

Op deze websites kun je gratis stockfoto’s downloaden:

PIXABABY.COM

Inclusief illustraties, vectoren & video’s.

BURST.SHOPIFY.COM

Prachtige foto collectie. Je vindt hier ook mooie cinemagraphs: foto’s met bewegende elementen.

PEXELS.COM

Duizenden foto’s en video’s, vermelding van de fotograaf wordt gewaardeerd. Bij iedere foto kun je de kleurcodes achterhalen en je kunt foto’s filteren op kleur. Pexels heeft tevens een grote collectie aan cinemagraphs; catchy!

UNSPLASH.COM

Grote collectie foto’s, texturen en patronen van hoge kwaliteit.

DESIGNERSPICS.COM

Kleiner platform met interessante maar beperkte collectie foto’s.

NEGATIVESPACE.CO

Wanneer je helemaal naar beneden scrolt, kun je foto’s selecteren op kleur.

BARNIMAGES.COM

Kleiner platform, voor wie net even wat anders wil.

RAWPIXEL.COM

Gratis foto’s én abonnementen beschikbaar. Tevens icoontjes, mock-ups en vectoren in de collectie.

KABOOMPICS.COM

Een persoonlijke favoriet met Italiaans tintje. Bij iedere foto wordt een passend kleurenpalet gegenereerd en elke foto is onderdeel van een serie. De andere foto’s uit de serie zie je eronder gelinkt. Alle beeldmateriaal wordt gemaakt door Karolina Grabowska, eigenaar van Kaboompics.

Gratis te gebruiken voor je website en socials, de licentievoorwaarden zijn heel helder opgeschreven. Lees ze wel even door, in verband met details voor gebruik.

FREESTOCKS.COM

Inclusief gratis vector bestanden, video’s en iconen.

NAPPY.CO

Richt je je op een multicultureel publiek, of wil je een meer divers publiek tonen en vind je niet de juiste foto’s? Neem dan ook eens een kijkje op Nappy!

Een andere geweldige site hiervoor (maar niet gratis) is…

STOCKVAULT.NET

Ook illustraties, patronen en vectors.

NATIONAALARCHIEF.NL

Foto’s uit ‘de oude doos’; voor die vintage look. Bevat ruim 400.000 foto’s die je gratis kunt downloaden en gebruiken, mits ze voorzien zijn van een downloadknop. Vermelding van de fotograaf en het Nationaal Archief wordt op prijs gesteld.

Handige platformen met mooi gratis beeldmateriaal

Ik ben tevens fan van enkele content creatie platformen waar je zelf makkelijk (en snel) marketing materialen kunt maken én gratis afbeeldingen kunt downloaden.

Deze platformen bieden abonnementsvormen aan, maar je kunt ook een gratis account aanmaken. Er gelden dan beperkingen, maar het is voldoende om een aantal mooie stockfoto’s te vinden voor je site. Je kunt natuurlijk ook een maandabonnement afsluiten, in vier weken tijd een ruime voorraad mooi beeldmateriaal opbouwen en vervolgens weer opzeggen ????

Dit zijn mijn favorieten, ik gebruik ze dagelijks:

CANVA.COM

GETSTENCIL.COM

En kijk voor illustraties eens op …

UNDRAW.CO

Open-source en licentievrije illustraties van hoge kwaliteit. Zoek er passende illustraties, pas de kleur automatisch aan jouw huisstijl aan en maak eindeloze combinaties!

Afbeeldingen optimaliseren

Vergeet niet je stockfoto’s, persoonlijke foto’s en overig beeldmateriaal te optimaliseren voordat je ze uploadt in je website.

VERDER LEZEN? MISSCHIEN ZIJN DEZE ARTIKELEN OOK WAT VOOR JOU…

✒️ Maak je Linktree Instagram pagina in WordPress met Divi: gratis en beter!

✒️ Bloggen voor je creatief bedrijf werkt, mits je het strategisch doet

Artikel delen

ciao, ik ben

LAYLA

WORDPRESS WEBDESIGNER & DIVI SPECIALIST

keer terug naar de

HANDLEIDING

terug & verder