blog: inspiratie & tips

Waarom Linktree gebruiken geen goed idee is, en een gratis alternatief (het kan met Divi!)

Als je fotograaf, videograaf, blogger of creator bent dan maak je vast gebruik van Instagram: om je werk te promoten en om contacten te leggen met potentiële klanten en met anderen in het werkveld.

Wellicht gebruik je dan ook Linktree, zodat je vanuit je Insta bio naar meerdere plekken kan linken. Handig!

Toch kun je tools als Linktree en Linkinbio beter niet gebruiken.

Er kleven een aantal grote nadelen aan. Bovendien is er is een veel beter alternatief dat ook nog eens helemaal gratis is als je een WordPress website hebt! 

De nadelen van Linktree…

Beperkte branding mogelijkheden en prijs

Gebruik je de gratis versie van Linktree, dan heb je vast gemerkt dat je erg beperkt bent in het design. Ook is het logo van Linktree zichtbaar, wat niet fijn is met het oog op je branding.

Wil je af van dat logo en je Linktree meer personaliseren? Dan moet je betalen. Maar ook dan ben je nog steeds gebonden aan de specifieke designs die Linktree aanbiedt. En die sluiten natuurlijk nooit volledig aan bij je persoonlijke branding en website.

Maar er zitten nog meer nadelen aan het gebruik van Linktree…

Je ontvangt beperkte en onbetrouwbare gebruiksgegevens

Je staat er wellicht niet bij stil, maar mensen die vanuit Instagram op jouw Linktree terechtkomen en vervolgens verder klikken, doen dit vanuit Linktree. Je mist daardoor waardevolle data.

Die eerste klik en doorklik vinden namelijk plaats op Linktree en niet op jouw website. Je kunt ze dus niet meten en ze worden niet specifiek geregistreerd in de meetresultaten van jouw Google Analytics. En dat is een groot gemis, ook wanneer je nu nog niets met die Analytics gegevens doet. Wellicht denk je daar in de toekomst anders over en dan komt al die data goed van pas.

Linktree deelt weliswaar bepaalde gegevens met je, zoals hoe vaak er op een link is geklikt, maar jouw Google Analytics account registreert veel meer. Het toont hoeveel mensen er op de link in jouw Instagram bio klikken. Je kunt vervolgens checken hoeveel mensen er doorklikken en op welke links, etc. En je kunt de Google Analytics statistieken filteren op dag of periode; allemaal waardevolle informatie! Als je Linktree gebruikt dan mis je deze inzichten.

groep mannen en vrouwen die staande hun laptop, tablet en smartphone bekijken

Slecht voor je SEO (ranking in Google)

Een belangrijk probleem is dat Google Analytics alle verkeer vanuit Linktree registreert als ‘referral’ (en dus niet als ‘Instagram’). Dit pakt voor jou negatief uit: Google neemt namelijk alle verkeer uit social media mee als populariteitsfactor, wat weer bijdraagt aan jouw vindbaarheid in Google. Wanneer je Linktree gebruikt ben je in de ogen van Google dus minder ‘sociaal’, wat van invloed is op je ranking.

Het allerbelangrijkst: Platformen als Linktree en Linkinbio zijn totaal overbodig voor mensen met een website! Iedere WordPress website eigenaar kan zelf een insta-landingspagina maken.

Met Divi creëer je simpelweg een landingspagina met daarop je profielfoto, insta naam en buttons die bezoekers doorverwijzen.

Je kunt in principe toevoegen wat je maar wilt: foto’s, video’s, een chatbot, aanmeldingsformulieren, producten met betaaloptie, wat je maar kunt bedenken. Ben je voice-over stemacteur? Integreer je Youtube kanaal en SoundCloud! Zo creëer je iets unieks en kun je jouw Instagram ten volle benutten.

Dit is mijn Instagram landingspagina, gemaakt met Divi.

smartphones en tabelt met instagram landingspagina's

Daar zitten belangrijke voordelen aan:

Je landingspagina past 100% bij jouw huisstijl.

Omdat de landingspagina wordt opgezet op jouw eigen website, dus je kunt je Instagram landingspagina volledig laten aansluiten bij jouw branding en persoonlijkheid: met jouw brand kleuren, lettertype(s) en logo. Je landingpagina past dus 100% bij jou!

Als je wilt kun je de welbekende icoontjes gebruiken om op je landingspagina door te verwijzen naar overige social media. Omdat ik een meertalige website heb, heb ik tevens een Engelse variant gemaakt met taalswichter, zodat je gemakkelijk van taal kunt wisselen. 

Je krijgt alle statistieken binnen via Google Analytics.

Doordat de landingspagina gebouwd is in je WordPress website, krijg je ook alle statistieken binnen via Google Analytics. Je kunt dus heel precies meten hoeveel kliks de pagina krijgt, waar bezoekers vandaan komen, via welke apparaten, en hoeveel er doorgeklikt wordt op elke afzonderlijke link. 

Wanneer je vervolgens ook nog eens Facebook Pixel integreert, kun je de juiste bezoekers gaan retargeten via Facebook en Instagram.

smartphone met instagram bio landingspagina

Het is helemaal gratis en helpt met SEO.

Behalve dat het gratis is, je alle controle hebt, en je eigen huisstijl kunt gebruiken, heeft het vooral ook een positief effect op je vindbaarheid in Google waardoor je meer bezoekers trekt op je website. 

Dus hop: creëer snel die Insta-bio landingspagina in je website en ga je fotografieworkshop die volgende week van start gaat promoten, en dat ene actuele blog bericht, en oja… je laatste podcast episode! Handig, en je haalt er ook nog eens interessante gegevens mee binnen die je mee kunt nemen in je marketing strategie. Zorg er wel voor dat je Analytics gegevens binnenkrijgt!

Weet je niet hoe je Google Analytics integreert in je WordPress website? Of besteed je het maken van je Instagram landingspagina liever uit? Vraag website support aan, ik regel het met alle plezier voor je.

Meer inspiratie en handige tips…

Bloggen voor je website werkt! En als creatief ondernemer kun je er leuke dingen mee doen

share!

Afbeelding van wordpress divi webdesigner Layla met laptop op schoot

Ciao!
Ik ben Layla

WordPress Divi webdesigner met een achtergrond in film en de culturele sector.

Jouw website kan zowel mooi & eigenzinnig als effectief zijn!

In mijn blog geef ik je handige tips en inspiratie.

#websites #landingspagina
#webshop
#blog
#seo
#emailmarketing #automatisering
#creatiefondernemer #storyteller

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

meer inspiratie & tips