De ‘persoonlijke klik’ funnel die elke creatieve bedrijfswebsite nodig heeft

Of je nu een eenmansbedrijf bent of een culturele instelling: e-mailmarketing is nog steeds één van de meest effectieve manieren om een relatie op te bouwen met je publiek.

Jouw contacten hebben zich heel bewust ingeschreven en zijn dus erg geïnteresseerd in wat je te bieden hebt. Ze zullen dan ook eerder tot aankoop overgaan dan bijvoorbeeld je volgers op Instagram.

Overweeg je al een hele tijd om een e-maillijst op te bouwen, maar stel je het uit vanwege tijdgebrek?

Of heb je geen idee waar je over moet schrijven? Ben je bang dat je e-mails verkoperig over komen of niet gelezen zullen worden?

Goed nieuws! E-mail marketing software kan je juist tijd besparen en je relatie met potentiële klanten naar een hoger plan tillen; zonder verkoperig of pusherig te zijn.

Je kunt je contacten heel specifieke, persoonlijke berichten sturen op basis van hun interesses en de acties die ze ondernemen op je website.

Daardoor ben je relevant en behulpzaam en worden je e-mails gewaardeerd en gelezen.

Ook kun je er routinematig werk en terugkerende communicatieboodschappen mee automatiseren, waardoor jij je op andere dingen kunt richten.

Met email marketing software kun je veel meer dan nieuwsbrieven versturen

Natuurlijk kun je de abonnees op je lijst op de hoogte houden via een wekelijkse nieuwsbrief. Maar zeg nou zelf: hoe vaak open jij dit soort algemene berichten nog?

Ik ben er persoonlijk erg kieskeurig in geworden en open alleen e-mails waarvan ik weet dat ik er écht wat aan heb.

Er zijn slechts een handvol afzenders waar ik naar uitkijk: omdat ze supertof schrijven, interessant en leerzaam zijn, of omdat ik op de hoogte wil zijn van de programmering.

Soms open ik een e-mail omdat de onderwerptitel me nieuwsgierig maakt of omdat ik het bericht verwacht.

Die contacten heb ik leren kennen via social media en een bezoek aan hun website.

Daar heb ik een handige checklist gedownload of een gratis e-book waarin ze me heel waardevolle tips en inzichten gaven of hielpen om iets op te lossen. Ook schrijf ik me wel eens in voor een gratis webinar of cursus.

Vervolgens ontvang ik dan enkele e-mails waarin ze me verder op weg helpen en meer over zichzelf vertellen. Op die manier leer ik diegene beter kennen.

Van sommige afzenders ontvang ik al jarenlang e-mails die ik altijd lees: omdat ze relevant zijn en ik fan van ze ben. Ik volg hen actief, ben lid van hun community en heb daardoor het gevoel dat ik hen ken.

Stuk voor stuk kwam ik bij deze mensen terecht via Google, hun bedrijfswebsite en social media.

Maar ik heb hen pas écht leren kennen via hun e-mails, en door uiteindelijk lid te worden van hun community of deel te nemen aan een event.

Ik weet dat ze kwaliteit en waarde leveren en daardoor ben ik uiteindelijk ook klant geworden. Ook verwijs ik anderen regelmatig door naar hen.

Die mensen sturen mij geen algemene nieuwsbrieven met acties of hun nieuwste aanbod. Ze onderhouden een relatie met mij en sturen interessante e-mails die persoonlijk zijn en behulpzaam. En ja, dat nieuwe aanbod of die aankomende cursus brengen ze ook onder de aandacht; maar niet stééds.

Dat doen ze door handig gebruik te maken van e-mail marketing software.

En die software kun je dus voor veel meer inzetten dan een wekelijkse nieuwsbrief.

Je kunt:

???? Gepersonaliseerde boodschappen versturen en de juiste boodschap op het juiste moment aan de juiste mensen tonen.

???? Communicatie en processen automatiseren, bijvoorbeeld:

✔️ Een gratis weggever (lead magnet) afleveren

✔️ Contactaanvragen of afspraken die worden gepland in je online agenda direct opvolgen met een gepersonaliseerde autoresponder.

Door behulpzame informatie toe te sturen of een gepersonaliseerde videoboodschap maak je een goede eerste indruk bij je potentiële klant.

✔️ Het toesturen van instructies en uitleg (zoals bij aanmelding van je webinar), of een geautomatiseerde follow-up (je kunt bijvoorbeeld het proces van reviews en feedback vragen automatiseren).

Door dit soort communicatieboodschappen te koppelen aan specifieke acties die mensen ondernemen op je website en in eerdere e-mails, kun je relevante (vervolg)berichten tonen gebaseerd op wat je contact wil weten of nodig heeft.

Op die manier push je niet naar iedereen telkens hetzelfde bericht uit, maar toon je een boodschap op het juiste moment: wanneer iemand daar ook echt open voor staat. En je hoeft dus niet telkens nieuwe inhoud te creëren.

Dat kan allemaal zonder de bank te breken! Sterker nog, je kunt er gratis mee starten.

Deze e-mail funnel levert je tijd op en nieuwe droomklanten

Eerste stappen in dit proces zijn het opzetten van een 1) autoresponder en 2) een gratis weggever.

Met een gepersonaliseerde autoresponder laat je een goede eerste indruk achter wanneer iemand contact met je opneemt.

Iemand neemt contact met je op via het contactformulier en wordt na inzending doorgestuurd naar een bedankpagina. Daar bedank je jouw nieuwe contact via een videoboodschap, top: het het eerste contact is gelegd!

Vervolgens stuur je diegene een e-mail follow-up met jouw prijsbrochure, of andere handige info. Dat gaat geheel automatisch -via een autoresponder die je maakt met e-mail marketing software.

Maar niet iedere geïnteresseerde website bezoeker is direct klaar voor aankoop of om een samenwerking aan te gaan.

In dat geval komt je gratis weggever om de hoek kijken!

Zo’n weggever kan van alles zijn:

✔️ een video serie,
✔️ checklist,
✔️ webinar,
✔️ mini-cursus,
✔️ challenge,
✔️ quiz,
✔️ een e-book of gids (zoals ik zelf aanbied op mijn homepage),
etc etc.

Zo lang het maar gratis is, een laagdrempelige kennismaking is met jouw aanbod, en de kennis die weggeeft écht waardevol is voor je ideale klant.

En natuurlijk kun je meer dan één weggever inzetten.

Je ontwikkelt die weggever dus om een band op te bouwen met mensen die nog niet direct klaar zijn om van je te kopen.

Je laat ze ‘proeven’ aan wat jij te bieden hebt en toont je expertise door behulpzaam te zijn en je kennis te delen. Kennis die niet voor het oprapen ligt en jouw unieke invalshoek laat zien.

Op die manier zorg je dat je nieuwe contact enthousiast wordt, en – zodra hij/zij er klaar voor is – met je aan de slag te gaan.

Je bouwt een band op met je nieuwe contact – lang nadat diegene je website verlaten heeft. En doordat mensen jou beter leren kennen, filter je ook diegenen eruit die geen goede partij zijn voor jou.

Je weggever is slechts de eerste stap in jullie contact

Je e-mail marketing programma houdt vervolgens bij of mensen je gratis weggever daadwerkelijk downloaden en lezen.

Naarmate je contact betrokken blijft (signaal voor potentiële droomklant), kun je bepaalde vervolg e-mails tonen waarmee je jullie relatie verdiept.

Zo kun je het gesprek vervolgen – lang nadat iemand jouw website verlaten heeft en je weggever heeft geconsumeerd.

Sommige e-mail marketing software is zodanig slim dat je het eindeloos kunt blijven inzetten om specifieke vervolgboodschappen af te leveren, zolang de ontvanger betrokken blijft.

En daar zit de kracht van je weggever: potentiële droomklanten leren jou op die manier beter kennen, waardoor zij beter kunnen inschatten of jullie de juiste persoon zijn voor elkaar.

Jij kunt op jouw beurt – zonder te pushen – jouw waarde tonen; over een langere periode, en de interesses en behoeften ontdekken van je contact aan de hand van de acties die diegene onderneemt.

Zo kun je jullie ‘relatie’ verdiepen; net zoals je dat in het echt doet, wanneer je iemand wekelijks ziet en beter leert kennen.

Je bouwt op een natuurlijke manier vertrouwen op en creëert betrokkenheid – een ideale basis voor een toekomstige samenwerking of aankoop van jouw product, cursus of dienst.

Mijn favoriete email marketing software: Mailerlite en ActiveCampaign (MailBlue)

MailerLite en ActiveCampaign (met Nederlandse variant MailBlue) zijn mijn absolute favoriete email marketing platforms.

Ze werken prima in combinatie met Divi, WordPress en de plugins die ik gebruik wanneer ik je website bouw. En ze leveren goede support en documentatie.

Met MailerLite kun je gratis starten. Het platform is dus heel geschikt voor mensen die nog geen lijst hebben opgebouwd, of wanneer budget een grote rol speelt.

Het platform is Engelstalig, wat kan meespelen in de keuze om voor het Nederlandse (betaalde) platform MailBlue te gaan.

MailBlue is de Nederlandse variant van ActiveCampaign – betaalbare, krachtige e-mail marketing software waarmee je zowel simpele als zeer complexe funnels mee kunt maken.

Voor circa €108,- per jaar heb je hiermee krachtige software in handen wat met je bedrijf mee kan groeien.

Integreer je persoonlijke-klik funnel en creëer een natuurlijk online verkoopproces

Iedere creatieve ondernemer heeft baat bij een funnel die het proces van kennismaken tot aankoop stroomlijnt.

Het zorgt er voor dat je mensen te spreken krijgt die specifiek voor JOU kiezen, en niet voor de goedkoopste optie.

Meer weten? Zo ontwikkelen we samen jouw website funnel.

Artikel delen

ciao, ik ben

LAYLA

WORDPRESS WEBDESIGNER & DIVI SPECIALIST

terug naar: