Foto’s voor je website: welke heb je nodig en hoe selecteer je ze? 📸

Yay! 🎉 Je hebt dat prachtige website theme gekocht wat je al wekenlang op het oog hebt.

Maar wanneer je de demo afbeeldingen vervangt voor je persoonlijke foto’s ziet het design waar je zo verliefd op was er opeens heel wat minder aantrekkelijk uit.

Of je hebt een social media branding shoot achter de rug die zó geslaagd was dat je de foto’s van je site er ook mee op wilt frissen. Maar dat lijkt niet te werken…

Uuuuuren later (en tientallen homepage headeropties verder) begin je te twijfelen over je keuze: misschien moet ik toch op zoek naar een ander theme… Of zou het beter zijn om nieuwe foto’s te laten maken?

Beelden kunnen een design absoluut maken of breken. Daarom start ik nooit met ontwerpen voordat ik jouw foto’s (en illustraties, grafisch werk, portfolio items, etc.) heb gezien.

Het is een cruciale stap in het ontwerpen van een persoonlijk webdesign dat aansluit bij jouw stijl en je content.

In dit artikel deel ik mijn tips voor het maken en selecteren van foto’s die jouw website design en je boodschap versterken (in plaats van het in de weg zitten).

Zo geef je jouw site een professionele én persoonlijke uitstraling, waardoor je opvalt, jouw publiek aanspreekt en een goede eerste indruk achterlaat.

En omdat geweldige beelden beginnen met het vinden van de juiste fotograaf en juiste voorbereiding van de shoot, geeft mijn persoonlijke huisfotograaf – Sergiy Khilko – je nog enkele handige tips over hoe je je volgende fotoshoot kunt voorbereiden; zodat je ervan geniet en je zelfverzekerd voelt.

Ga voor professioneel en persoonlijk: schakel een beroepsfotograaf in

Misschien voel je je wat ongemakkelijk voor de camera (👋), maar jouw bedrijfswebsite kan écht niet zonder professioneel beeldmateriaal – en ook niet zonder persoonlijke portretfoto’s.

Een telefoon-selfie – hoe goed ook – werkt zelden. 🤳

Ben je introvert of voel je je gewoon suuuuper opgelaten voor een camera? Weet dan dat je niet de enige bent.

Een professionele fotograaf weet precies hoe ‘ie jouw ongedwongen lach tevoorschijn haalt, zodat jij op je allerbest gekiekt wordt 📸

Die ongemakkelijke houding (help, wat doe ik met mijn handen?) transformeert na enkele aanwijzingen in een krachtige pose.

Spreek voorafgaand aan de shoot alles goed door:

 • Het doel van de shoot (en je website)
 • Jouw kernwaarden
 • Je ideale klant
 • Jouw ideeën en welke sfeer je wil overdragen (wat je wil uitstralen)
 • Welk verhaal jouw website vertelt (denk aan welke pagina’s je nodig hebt en het doel van iedere pagina)
 • Het soort locatie(s) dat je daarbij nodig hebt
 • Wat voor soort foto’s je wil vermijden
 • Hoveel foto’s je nodig hebt

En zorg er voor dat je voldoende foto’s ontvangt, met variatie in kleding en locatie.

Wees je er van bewust dat de kleuren en patronen van je kleding straks van invloed zijn op de uitstraling van je website.

Dat wil niet zeggen dat je voor monotoom zwart en wit moet gaan. Laat je persoonlijkheid zien, kies wat bij jou past! Maar hou wel rekening met de kleurencombi wanneer je halverwege van garderobe verandert. Het moet straks allemaal gecombineerd worden in het website design.

Hoeveel foto’s heb ik nodig?

Mijn ervaring: ga uit van het dubbel aantal foto’s dan je eigenlijk in gedachten hebt.

Zo heb je straks wat te kiezen en hou je er enkele achter de hand – niet alle foto’s die je in gedachten hebt zullen uiteindelijk bruikbaar zijn of werken in het nieuwe design. En zo heb je genoeg beeldmateriaal om los te gaan op je socials.

Reken, per pagina, op circa 2-3 foto’s. Je homepage en een verkooppagina zullen er meer nodig hebben, je contactpagina en bedankpagina minder.

Wissel portretfoto’s af met close-ups van details en sfeerfoto’s. 

Natuurlijk wil je die persoonlijke connectie leggen, maar dat doe je ook door je werkomgeving te laten zien, persoonlijke items die je vaak gebruikt tijdens je werk, of die uitgesproken bril, mok of hoed die zo kenmerkend is voor jou. En wellicht een bepaald motiefje…

Het is aan te raden om voor een personal branding fotoshoot te gaan. Daarmee leg je een persoonlijke beeldbank aan.

Naast portretfoto’s worden er dan ook sfeerbeelden gemaakt – van jou in actie, je werkomgeving en van de producten of diensten die je aanbiedt.

Vraag je af:

 • Welke spullen zeggen iets over jou?
 • Welke dingen gebruik je dagelijks? Heb je bijvoorbeeld een favoriete mok, en wat drink je daarin?
 • Welke kleuren zijn kenmerkend voor jou? Of als je al een huisstijl hebt: wat past hierbij?

Gebruik het in de shoot! Zo maak je het verschil en val je op.

Natuurlijk kun je je portretfoto’s aanvullen met standaard stockfoto’s, maar die zullen qua sfeer en stijl nooit 100% aansluiten bij je portetfoto’s en bij jouw bedrijf.

Prima dus voor je blogartikelen, maar moeilijker te matchen op de hoofdpagina’s van je website waar je persoonlijke foto’s prominent schitteren.

Je zult foto’s nodig hebben die als achtergrond dienen in een website design. Denk bijvoorbeeld aan de achtergrond van een contentblok waarin je een quote of review plaatst, of een paginabreed call to action blok waarin je je gratis weggever promoot of mensen vraagt om donateur te worden.

Ga voor een mix van portretfoto’s (verticaal) EN horizontale (landschapsfoto’s)

Je zult beiden nodig hebben op je website. Een horizontale foto wanneer je een schermbrede homepage foto wil, bovenaan de pagina (je header). Ook in blogartikelen werken horizontale foto’s het beste.

Wil je verticale portretfoto’s in je blogartikel plaatsen? Dan kun je het beste twee (of meerdere) portretfoto’s naast elkaar plaatsen of een galerij toevoegen. Daarmee voorkom je dat lezer op telefoon eindeloos moeten scrollen, omdat de portretfoto het hele scherm vult.

Op de overige hoofdpagina’s van je website en je contactpagina komen verticale foto over het algemeen vaker van pas, aangezien er vaak een langer blok tekst naast geplaatst wordt.

Je levert daarom je beeldmateriaal voorafgaand aan de ontwerpfase aan, zodat ik het design zodanig kan ontwerpen dat het aansluit bij jouw beelden.

Idealiter is het een mix van portret- en landschapsfoto’s, omdat een design vrijwel nooit uitsluitend één van beide bevat.

Horizontale (liggende) foto’s werken overigens het beste in blogartikelen en je hebt ze nodig voor paginabrede headers.

Zorg dat jouw foto’s het juiste formaat hebben

Je foto’s moeten straks passen in het design. Plaats je foto’s die te klein zijn dan levert dat een onscherp en pixelig resultaat op. Zijn je foto’s te groot dan riskeer je dat ze je website onnodig vertragen (doordat het bestand te zwaar is).

De afmetingen hangen af van het design element waarin de afbeelding geplaatst wordt en de maximale breedte die is ingesteld voor jouw webpagina’s.

Maak ik jouw website? Dan vraag ik je om de originele foto’s aan te leveren, of in ieder geval afbeeldingen die minimaal 2560px aan de langste zijde beslaan. Ik zorg er voor dat ze de juiste afmeting krijgen en geoptimaliseerd zijn. Bij oplevering laat ik je zien hoe je dit doet.

Welk verhaal vertellen jouw foto’s?

Wat voor soort afbeeldingen je nodig hebt voor je website is afhankelijk van welk verhaal je wil vertellen op je webpagina’s. Hou dit in je achterhoofd wanneer je een fotoshoot boekt.

Headerfoto’s

Je header is het gedeelte wat mensen zien zodra ze op je homepage belanden, dus voordat ze gaan scrollen of doorklikken. Vaak bevat zo’n header een schermvullende foto.

Aangezien het ’t eerste is wat mensen van je te zien krijgen, moet deze foto moet echt pakkend zijn.

Vaak bevat de header een schermvullende foto, maar het hoeft natuurlijk niet. Mijn homepage header is daar een voorbeeld van.

Ga je voor zo’n schermvullende headerfoto bovenaan de homepage, dan heb je dus een horizontale (landschaps)foto nodig.

Over die foto kan tekst geplaatst worden – meestal aan de linker- of rechterzijde, soms gecentreerd. Zorg dus voor een rustige achtergrond aan de ene kant die niet te licht is, en plaats jezelf aan de andere kant van het beeld.

Portretfoto’s om een persoonlijke connectie te maken

Als je een dienst levert of een persoonlijk product maakt, dan is die persoonlijke connectie heel belangrijk. Dus don’t be shy, maak jezelf zichtbaar.

Sfeerbeelden die jou als professional tonen

Dit zijn de ‘actie’ foto’s, waarin je jezelf toont in je werkomgeving: of je nu achter je laptop aan je bureau zit, of met een product of klant werkt. Ze geven een beeld van jou als professional.

Denk ook aan close-ups en omgevingsfoto’s, bijvoorbeeld van je bureau, je werkruimte, een gebruiksvoorwerp of gereedschap.

Productfoto’s & mock-ups

Verkoop je fysieke producten wil je die natuurlijk ook tonen. Zelfs als je webshop niet al te groot is loont het om mooie, professionele productfoto’s te laten maken. Het zal je verkoop een boost geven.

Waarschijnlijk wil je productvariaties laten zien. Het is dus extra belangrijk dat alle details goed te zien zijn, eventueel vanuit verschillende hoeken.

Ben je fotograaf? Toon hoe je werk eruitziet aan de muur door mock-ups van ruimtes toe te voegen waarin jouw werk ingelijst ophangt. Zo komt jouw werk tot leven en geef je mensen een beeld van hoe het eruit zou kunnen zien in hun eigen woning.

Zijn jouw producten niet fysiek maar creëer je bijvoorbeeld illustraties, een videocursus, of ontwerpen, dan kun je mock-ups inzetten die een beeld geven van het eindresultaat of de digitale ervaring.

Ik doe dat ook met mijn website ontwerpen – voorbeelden genoeg op deze pagina – en gebruik hiervoor Artboard Studio, waarmee je in een handomdraai prachtige mock-ups maakt.

Contextafbeeldingen die het eindresultaat visualiseren

Producten komen meer tot leven als je ze in actie ziet.

Contextafbeeldingen zijn afbeeldingen van je klanten / gebruikers en het eindresultaat. Ze helpen het eindresultaat (of productverhaal) vertellen, zodat potentiële nieuwe klanten een goed beeld krijgen bij jouw product of dienst.

In het ideale geval toon je enkele foto’s van iemand die jouw product (of dienst) gebruikt. Dat kan natuurlijk ook een video zijn. Je zelfgemaakte sieraden kunnen bijvoorbeeld beter beoordeeld worden als een model ze draagt.

Als je een fotograaf of kunstschilder bent, kunnen mock-ups van jouw werk aan de muur ook heel goed werken. Die maak je in een handomdraai met Artboard Studio.

Zo bereid je jouw fotoshoot tot in de puntjes voor 👌

OK, je weet nu waar je op moet letten wanneer je foto’s laat maken voor je website. Maar hoe zorg je er nou voor dat de fotograaf straks snapt wat jij nodig hebt en de juiste foto’s schiet? M.a.w. hoe zorg je er voor dat de fotoshoot straks een succes wordt?

Ik deel hoe ik mijn eigen brandshoot heb voorbereid – met tips van Sergiy (de fotograaf) om jouw shoot tot in de puntjes voor te bereiden.

Zo ga jij straks zelfverzekerd je shoot in, wetende dat het foto’s oplevert die jouw boodschap versterken en je website een persoonlijke, unieke touch geven.

Artikel delen

ciao, ik ben

LAYLA

WORDPRESS WEBDESIGNER & DIVI SPECIALIST