Effectief bloggen: checklist blogartikelen schrijven ✔️

Je hebt je blog artikel paraat en staat op het punt om deze te publiceren… Check, check: niks vergeten? Weet je het zeker?

Gebruik deze handige checklist met tips! ✔️

Ik schrijf ieder artikel aan de hand van deze checklist en zou niet zonder kunnen.

Ik heb mijn blog checklist ook als een Google Doc voor je klaarstaan. Handig om te bewaren op je computer of om uit te printen.

✔️ Titel

???? Max 60 karakters is optimaal voor de pagina titel – je kunt dit checken met je SEO plugin. Die geeft aan hoeveel karakters je nog over hebt.

???? Check de permalink en kort deze evt. in: 4 – 6 woorden is optimaal. Doe dat inkorten altijd vóórdat je de pagina publiceert, zodat je geen redirect hoeft te maken of 404 foutmelding creëert. Sla het bericht op als concept en bewerk vervolgens de permalink.

???? Het hoeft geen vloeiende zin te zijn, laat woorden als “en”, “een”, “de”, “is” weg.

???? Gebruik steekwoorden uit de titel en let op belangrijke zoekwoorden. Zorg ervoor dat deze de inhoud van de pagina goed weergeven. Idealiter bevat de permalink één of twee zoekwoorden, of je zoekterm.

✔️ Categorieën

???? Vink de juiste categorie(ën) aan, gebruik evt. ook tags voor een verdere verdeling (je vult de tag in rechts, direct onder categorieën).

???? Maak niet te veel categorie(ën)! Een categorie is een hoofdindeling, die eventueel verder onder te verdelen is in subcategorieën.
Tags zijn een variant van de categorie. Dus:

categorie = fotoshoot
subcategorie = fotoshoot kinderen 
tags die daarbij horen = kinderfeestje, kindercasting, vriendinnenshoot, moederdag, etc. 

✔️ Uitgelichte afbeelding

???? Voeg een uitgelichte afbeelding toe, kies een horizontale / landschapsfoto (langste zijde in de breedte).


Afhankelijk van hoe je blog gebouwd is, verschijnt deze uitgelichte afbeelding in de blogresultaten op de pagina die het overzicht aan blogartikelen toont. Daarmee bedoel ik een pagina zoals in onderstaande afbeelding, of zoals mijn blogpagina.

✔️ Zorg dat al je afbeeldingen geoptimaliseerd zijn

Horizontale afbeeldingen (langste zijde in de breedte) werken het beste in blogartikelen. Wil je een verticale plaatsen, dan kun je er het beste meerdere naast elkaar zetten, om eindeloos scrollen door grote lappen beeld te voorkomen; vooral op smartphone.

???? Check of je daadwerkelijk IEDERE afbeelding hebt geoptimaliseerd, dus:

a. Geef nieuwe afbeelding de juiste afmetingen. Zorg ervoor dat horizontale afbeeldingen qua breedte overeenkomen met de inhoudsbreedte van je website pagina’s; 1080px of meer – dit kan verschillen per website.

b. Gebruik .jpeg voor afbeeldingen (gebruik .png spaarzaam en uitsluitend voor afbeeldingen met transparante achtergrond zoals logo’s of klein, grafisch artwork)

c. Comprimeer je afbeelding, bijv. met tinypng (gratis), Bulk Resize Photos (gratis) of JPeg Mini (betaalde app die je installeert op je computer).

✔️ Voorzie je afbeeldingen van een alt-teksten!

???? Zorg dat je direct de alt-tekst ingeeft wanneer je een afbeelding upload in je blog. Je doet dit in de media bibliotheek.

Uitleg voor het schrijven van een goede alt tekst vind je in hier.

Ben je fotograaf? Ik geef je tips en alt-tag voorbeelden voor je foto’s en fotogalerij!

!! Vergeet niet je SEO instellingen onderaan het Bericht!!

Deze geef je in met de SEO plugin. Bewerk of voeg toe:

✔️ Bewerk eventueel de Meta titel

Check of de titel jouw belangrijkste zoekwoord(en) bevat en of deze niet te lang is (je plugin geeft die limiet aan). Indien nodig kun je de Meta titel hier bewerken.

✔️ Metabeschrijving/Metatekst 

???? Max 160 karakters is optimaal. 
Korter is prima, bij een langere tekst is het waarschijnlijk dat de tekst wordt afgekapt (en dus niet volledig te zien is in de zoekresultaten). 

De metatekst schrijf je niet voor SEO, je schrijft hem voor mensen die jouw pagina vinden in de zoekresultaten. 

Twee dingen zijn belangrijk voor het schrijven van een goede metatekst: 

1️⃣ Schrijf een aantrekkelijke tekst waar mensen graag op willen klikken. 

✔ Zorg dat het duidelijk is waar de pagina over gaat. 
✔ Prop de metatekst niet vol met zoekwoorden. Vermeld de belangrijkste, maar maak er een aantrekkelijke tekst van die aanzet om te klikken. 
✔ Kijk voor inspiratie ook eens naar wat concurrenten doen door zelf op de zoekwoorden combi te zoeken in Google. Kopieer deze tekst niet, geef er je eigen draai aan.

2️⃣ Zoekintentie: denk na over waar mensen op zoeken en hou daar rekening mee wanneer je de metatekst schrijft. 
Dit is vooral belangrijk bij blog artikelen omdat je die zeer specifiek op een bepaalde zoekwoorden combinatie schrijft. 

✔️ Facebook share afbeelding en evt. die voor Twitter

Dit is de afbeelding die getoond wordt wanneer mensen je blogartikel op social media delen. Dit geldt overigens niet alleen voor Facebook en Twitter, andere socials met deelfunctie nemen de instellingen die je hier plaatst over.

✔️ Eindig je blog artikel met een duidelijke Call to Action

 Je hebt het artikel immers niet voor niets geschreven: je wilt dat mensen actie ondernemen! Wat is de volgende stap?

Dat kunnen links naar gerelateerde blog artikelen zijn, zodat je de lezer motiveert om verder te lezen. Maar denk ook aan het boeken van een shoot, een afspraak maken, contact opnemen, inschrijven op je workshop, of je gratis weggever downloaden.

???? Denk na over de pagina waar je naar linkt: deze pagina krijgt namelijk ‘link juice’, je geeft aan Google aan dat dit een belangrijke ‘hoofd’pagina is. De pagina’s moeten relevantie hebben, dus ga niet lukraak linken.

???? Of verwijs onderaan naar 1 of 2 andere artikelen: ‘ook interessant voor jou’. 

Zo houd je mensen langer vast op je website en kun je hen andere relevante artikelen met tips en advies tonen.

✔️ Zorg dat je artikel goed scanbaar is

Niets zo ontmoedigend dan één grote lap tekst waar geen eind aan lijkt te komen.

Je blog is geen boek of proefschrift! Mensen lezen webpagina’s niet van A tot Z, ze scannen eerst. En wanneer jouw artikel precies is wat ze zoeken gaan ze nauwkeuriger lezen.

Maak je artikel scanbaar door:

???? Korte paragrafen te gebruiken. Vaak zijn één tot drie zinnen al genoeg. Zo creëer je witruimte wat rust geeft en prettig leest op schermen.

???? Deel je tekst op met tussentitels (kopteksten). H2 en H3 titels zijn belangrijk voor SEO, vermeld dus belangrijke zoektermen en richt je op de zoekintentie van jouw doelgroep: vraag je af waar diegene naar op zoek is en welke zoektermen daarbij horen. Zie ook het artikel over SEO teksten schrijven.

???? Zorg dat de titels alleen de kern van je verhaal weergeven, zodat mensen die alleen de titels scannen precies weten waar jouw artikel in een notendop over gaat.

NB! Schrijf je blogartikel allereerst voor mensen, niet voor Google.

Zorg er voor dat je metabeschrijving, titel, tussentitels en permalink de inhoud van je bericht goed weergeven en prop ze niet vol met zoekwoorden!

Google zet leesbaarheid voorop en heeft de (be)zoeker op nummer 1 staan. Zorg dus voor relevante, pakkende teksten en hou zoekwoorden in het achterhoofd.

???? Download de checklist in je Google Drive

Artikel delen

ciao, ik ben

LAYLA

WORDPRESS WEBDESIGNER & DIVI SPECIALIST

keer terug naar de

HANDLEIDING

terug & verder