We weten allemaal dat een sterk wachtwoorden belangrijk is, maar met al die verschillende logins heb je een superbrein nodig om ze te onthouden. Of… niet?
Het is best lastig om goede unieke wachtwoorden te bedenken, laat staan ze onthouden.
Gelukkig zijn er password managers: programma’s die jouw wachtwoord veilig opslaan en sterke wachtwoorden genereren. Dit is niet alleen veiliger, maar ook nog eens handiger en sneller!
Goede, veilige wachtwoorden en gebruikersnamen maken
Je kent het wel: je wilt een aankoop doen online en hup.. je moet een account aanmaken. Wéér een loginnaam en wachtwoord verzinnen!
Vroeger gebruikte ik dan een naam – die van mezelf, ouders of bekenden – gecombineerd met een geboortedatum of postcode.
Soms koos ik voor een toetsenbord volgorde zoals QwErTy en sloot dan af met een uitroepteken (!) Of ik verving de letter a met een @.
Herkenbaar?
Zo’n wachtwoord is weliswaar makkelijk te onthouden maar het is snel te achterhalen. Hackers kunnen het met hacksoftware razendsnel kraken.
Je website login: vermijd gebruiksersnaam Admin
Wanneer je WordPress installeert wordt er automatisch een Admin gebruikersaccount aangemaakt. Wees daar alert op en verander het, het is het eerste wat hackers zullen uitproberen bij een aanval op je website.
Andere ‘usual suspects‘ zijn [login], login123, editor, of je voor- en achternaam. Ik weet dit, want de firewall van de beveiliginssoftware die ik toevoeg aan websites toont het me dagelijks.
Kies dus een niet voor de hand liggende gebruikersnaam en genereer een sterk wachtwoord.
Genereer sterke wachtwoorden met een password manager en sla ze veilig op in een digitale kluis
Met een wachtwoord manager maak je het hackers een stuk lastiger. Het genereert een uniek, random wachtwoord voor je. Je kunt de wachtwoord manager zo instellen dat het een razendsterk wachtwoord maakt:
- 20-30 karakters bestaande uit:
- hoofd- en kleine letters
- cijfers
- symbolen als $&+
De wachtwoord manager maakt niet alleen unieke, veilige wachtwoorden aan, het beheert ze ook. Je wachtwoorden worden veilig opgeslagen in een digitale kluis. Daarbij wordt gebruik gemaakt van encryptie.
Je hoeft slechts één moeilijk, uniek hoofdwachtwoord te onthouden – die van de wachtwoord manager zelf: het hoofdwachtwoord. Maak hier echt een random moeilijk wachtwoord van wat je vervolgens uit je hoofd leert. En sla het niet op in je computer 😉
Je kunt 2-factor authenticatie inschakelen om een extra beschermingslaag toe te voegen aan je account – wat ik zeker zou doen!
Naast het hoofdwachtwoord moet je dan ook nog een extra code invoeren die je genereert met een app op je telefoon.
OK, ik wil zo’n password manager: wat kost het en welke raad je aan?
Er zijn verschillende wachtwoord managers, sommige gratis, andere vragen een schappelijke prijs voor hun service. Hieronder vind je enkele gerenommeerde paswoordbeheerders.
Stichting Bitts of Freedom heeft een uitgebreid artikel over password managers en de wachtwoord beheerder Bitwarden. Ik link hieronder naar de desbetreffende pagina waarin ze de wachtwoord manager bespreken.
Ook de consumentenbond bespreekt verschillende wachtwoord beheerders en geeft advies. Hieronder link ik Keepass door naar hun artikel met installatie tips.
Drie gerenommeerde wachtwoord managers; gratis en betaald:
BITWARDEN
(Bits of Freedom artikel met link naar website voor download)
LASTPASS
(ook aangeraden door Bits of Freedom)
KEEPASS
(linkt door naar artikel Consumentenbond met installatie stappenplan, Keepass is namelijk net even wat ingewikkelder in gebruik te nemen dan Bitwarden of LastPass)
Verder lezen? Misschien zijn deze artikelen ook wat voor jou…
✒️ Bloggen voor je creatief bedrijf werkt, mits je het strategisch doet