De alt-tekst, wat moet je er nou precies mee?

Als je fotograaf, blogger of illustrator bent dan wil je natuurlijk extra werk maken van SEO, zodat je ook gaat ranken met je foto’s.

Dus voorzie je ze van geoptimaliseerde bestandsnamen, je comprimeert je afbeeldingen en ja.. die alt-tekst (alternatieve tekst), daar moet dus ook wat mee…

Zoekmachines als Google worden steeds slimmer. Ze gebruiken AI om het onderwerp van afbeeldingen op een pagina te bepalen.

Ze kunnen dus zonder het lezen van je alt-tekst en bestandsnaam – middels AI – de inhoud van je afbeeldingen begrijpen. AI wordt op die manier ingezet om betere relevante afbeeldingsresultaten te tonen voor zoekopdrachten.

Ik hoor je denken “dus die alt-tekst kan ik achterwege laten.” Toch is het nog steeds aan te raden om je afbeeldingen te voorzien van zo’n alternatieve beschrijving.

Ondanks de slimme technologie helpt het Google om je afbeelding nóg beter te duiden wanneer het de alt-tekst scant.

Daarnaast wordt de alt-tekst door screenreaders gelezen: het helpt mensen met een visuele beperking te begrijpen wat er op jouw afbeelding te zien is.

Op die manier toon je dat je aan de toegankelijkheid (en dus de gebruiksvriendelijkheid) van je website werkt – en daar scoor je punten mee bij Google.

Maar wat zet je er nou precies neer? ????

Tips voor het schrijven van een goede alt-tekst

Richt je met de alt-tekst op het beschrijven van de afbeelding, zodanig dat een bezoeker met visuele beperking begrijpt waar de afbeelding over gaat.

De alternatieve tekst wordt voorgelezen door de screenreader, samen met je teksten. Ga die alt-tekst dus NIET volproppen met zoekwoorden. Ook hoef je niet te melden dat het een afbeelding betreft. De screenreader geeft automatisch aan dat het iets ‘grafisch’ omschrijft.

Lees dit maar eens hardop:

“Daarmee toon je dat je aan de toegankelijkheid (en dus de gebruiksvriendelijkheid) van je website werkt – en daar scoor je punten mee bij Google. Maar wat zet je er nou precies neer? […] Grafisch: Afbeelding wordpress divi alt-tekst schrijven […]”

Vreemd toch, die laatste zin?

Je hoort meteen hoe irritant het zou zijn als ik bovenstaande afbeelding had voorzien van een alt-tekst die alleen bestaat uit zoekwoorden (Afbeelding wordpress divi alt-tekst schrijven).

Maak er dus een korte, lekker lopende zin van die beschrijft wat er te zien is en die rekening houdt met de omringende tekst en het onderwerp van de pagina.

???? Vraag je af wat het doel is van de afbeelding en of de alt-tekst meerwaarde heeft als een screenreader hem opleest. Is dat niet zo? Laat de alt-tekst dan leeg.

???? Houd rekening met leesbaarheid en de tekstuele context wanneer je een SEO alt-tekst schrijft. Let er bijvoorbeeld op dat je niet de paginatitel of tussenkopjes herhaalt die je afbeelding omringen.

???? Houdt het bij één vloeiende zin en probeer niet meer dan 125 karakters aan te houden. De meeste screenreaders kappen de alt-tekst namelijk af na 125 karakters.

❌ Gebruik je steeds dezelfde woorden in je alt-teksten, zijn ze nietszeggend, of laat je ze allemaal leeg? Dan zal Google je niet straffen. Maar als concurrenten hun foto’s wèl van passende alt-teksten voorzien, dan is de kans groot dat hun afbeeldingen beter ranken dan die van jou.

Verschillende afbeeldingfuncties en alt-tekst benaderingen: drie voorbeelden

1) Een sfeerbeeld met decoratieve functie

Sfeerbeelden gebruik ik vrij regelmatig: om bezoekers te prikkelen en als design element. Zo’n sfeerbeeld zegt helemaal niets over de inhoud van de pagina of het contentblok waar het in geplaatst is.

Neem bovenstaande afbeelding, een man op een strand met palmbomen. Dit is een achtergrond sfeerbeeld voor de nieuwsbrief aanmelding van een surf influencer.

Natuurlijk past dit beeld bij haar als surfer en organisator van surf trips, maar het zegt niks specifiek over de nieuwsbrief of de inhoud ervan.

Een ander voorbeeld is deze afbeelding in het blogartikel over browser cache wissen.

Je ziet een vrouw met haar rug naar ons toegekeerd, zittend aan haar bureau achter een laptop.

Een alt-tekst met beschrijving van de afbeelding klinkt dan ongeveer als volgt: Vrouw zit aan bureau met laptop voor zich.

Zo’n alt-tekst zegt niet direct iets over het onderwerp van de pagina – browser cache wissen – en voegt dus niks toe voor iemand die een screenreader gebruikt.

Vanuit het oogpunt van toegankelijkheid kun je de alternatieve tekst in dit voorbeeld leeg laten.

Maar voor SEO kun je de afbeelding wel degelijk een alt-tekst geven. Het liefst ééntje die de relatie met de inhoud van de pagina duidelijk maakt, ook al is die relatie er niet direct. Gebruik één of twee zoekwoorden en zorg dat het naturel klinkt wanneer de screenreader de tekst voorleest.

Wis je browser cache om website updates zichtbaar te maken is in dit geval een prima alt-tekst. Het stoort ook niet wanneer je hem in de context van de tekst leest.

Hou dus rekening met leesbaarheid en de tekstuele context wanneer je een SEO alt-tekst schrijft.

2) Een functionele afbeelding (met een duidelijke functie)

Een afbeelding kan ook functioneel ingezet worden. Je omschrijft dan niet zozeer wat er op de afbeelding te zien is, maar het doel van de afbeelding.

Een afbeelding van een pijl die als button functioneert en doorverwijst naar een volgende pagina, heeft bijvoorbeeld een duidelijke functie: wanneer je er op klikt ga je naar de volgende pagina.

Een beschrijvende alternatieve tekst als Blauwe pijl naar rechts is nietszeggend wanneer een screenreader hem opleest.

Maak je er Ga naar de volgende pagina van, dan omschrijft dit precies de functie van de pijl. Dat maakt deze alt-tekst goed qua toegankelijkheid.

Je kunt hem echter nog beter en effectiever maken door rekening te houden met SEO. Ondanks dat een relatie met de inhoud van de pagina ontbreekt, kun je hem als volgt verbeteren: Ga naar de pagina Cookies verwijderen.

Zo vang je twee vliegen in één klap!

Ik voorzie webpagina’s soms van pijlen en andere grafische elementen om stukken tekst te benadrukken of designelementen te versterken.

Deze afbeeldingen zijn niet functioneel, ze dragen ook niks bij aan de inhoud van de pagina, en zijn dus puur decoratief. Laat de alternatieve tekst in zo’n geval leeg. De grafische elementen (sterretjes, oog, tranen) in de afbeelding hieronder zijn daar een voorbeeld van.

3) Ondersteunend, de afbeelding draagt bij aan de context van de pagina

In de meeste gevallen zal er een sterke relatie zijn met de inhoud van je pagina. Zo’n afbeelding is dus ondersteunend.

Neem bijvoorbeeld de afbeeldingen in dit artikel. Er is een sterke relatie tussen de afbeeldingen en inhoud van de pagina en tekstblokken waarin ze te zien zijn.

De alt-tekst van de eerste afbeelding zou er als volgt uit kunnen zien: “vrouwelijke fotograaf bekijkt een fotogalerij op haar website” . De tweede afbeelding: “screenshot van alt-tekst bij afbeelding in WordPress mediabibliotheek”.

Beide alt-tekst beschrijvingen voegen wat toe als je de afbeelding niet kunt zien, en ook qua SEO en lengte zijn ze prima.

Ondersteunende afbeeldingen zijn het makkelijkst te voorzien van alt-teksten die effectief zijn voor zowel toegankelijkheid als SEO.

???? Zet toegankelijkheid altijd op nummer één. Zorg er voor dat de omschrijving daadwerkelijk iets toevoegt voor visueel beperkte gebruikers. Probeer vervolgens de alt-tekst te verbeteren voor SEO door een zoekwoord te vermelden.

Hoe dan ook: besteed hier geen uren aan! Het is zeker aan te raden om alt-teksten toe te voegen wanneer het relevant is, maar overdenk niet te veel. Google zal je er niet op afstraffen wanneer je alt-tekst niet optimaal is. En je zult zien dat je er steeds handiger in wordt.

Ondersteunende alt-teksten op een fotografie website

Maar hoe zit het nu met de foto’s op je fotografie website? Wellicht twijfel je als fotograaf aan het nut ervan voor mensen die jouw werk niet kunnen zien.

Slechtziende of blinde mensen kunnen weliswaar niet visueel van jouw foto’s genieten, maar ook zij hebben natuurlijk gewoon professionele LinkedIn foto’s nodig, pakkende profielfoto’s voor de bedrijfswebsite of mooie familiefoto’s om oma mee te verrassen.

Wanneer jouw foto’s zijn voorzien van goedgeschreven alt-teksten, heb je een streepje voor op concurrenten die geen of nietszeggende alt-teksten schrijven. En ook Google denkt daar zo over.

Als fotograaf zullen jouw alt-teksten veelal ondersteunend zijn. Dus gericht op toegankelijkheid en makkelijk te verbeteren voor SEO. Maar het vergt soms enige oefening om dit goed onder de knie te krijgen.

Misschien twijfel je aan bepaalde beschrijvingen of vind je het gewoon lastig om een pakkende, effectieve alt-tekst te verzinnen. Daarom geef ik je een aantal concrete alt-tekst voorbeelden bij fotografie. Je kunt er ideeën mee opdoen om je eigen alt-teksten te schrijven en aan te scherpen.

Artikel delen

Yes!

WordPress webdesigner Layla met een laptop in haar hand

we gaan samen aan de slag!